ISTAKNUTE VIJESTI

Ukrajina: Černobil ostao bez struje, radioaktivne čestice mogle bi završiti u zraku

Ruske snage su isključile nuklearnu elektranu Černobil iz nacionalne električne mreže, objavila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo.

Nuklearna elektrana Černobil, koju su prošlog tjedna zauzele ruske snage, sad je bez struje. 

“Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora nuklearna elektrana u Černobilu je potpuno isključena iz električne mreže. Nuklearna elektrana je bez struje. Vojne akcije su u tijeku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom. I grad Slavutič je ostao bez struje”, navodi se u priopćenju Ukrenerga.

“Radioaktivne čestice mogle bi završiti u zraku”

S obzirom na to da je Černobil ostao bez električne energije, to bi moglo onemogućiti hlađenje potrošenog nuklearnog goriva i zbog toga postoji rizik da radioaktivne čestice završe u zraku, objavio je Ukrenergo. 

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko danas je rekao da ukrajinske vlasti ne znaju kolike su razine radijacije oko nuklearne elektrane Černobil jer nemaju podataka o tome što se tamo događa otkad su nuklearku zauzele ruske snage.

Podsjetimo, nuklearka Černobil bila je poprište najveće civilne nuklearne katastrofe 1986. godine.

Rusi prošlog tjedna zauzeli najveću nuklearku u Europi

Prošlog tjedna su ruske snage zauzele i nuklearku Zaporižje, najveću nuklearnu elektranu u Europi. Tamo se nalazi oko 400 ruskih vojnika, rekao je ukrajinski ministar Halušenko. 

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla da Zaporižje “funkcionira normalno”. 

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top