BiH

Dodik nakon sastanka s Berbok: Rekao sam da nemamo planove da se otcijepimo

Foto: S. Spahić

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak članova Predsjedništva BiH sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Nakon sastanka su se članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović obratili medijima.

‌- Ovo je važan i uspješan sastanak za BiH. Moj utisak je da možemo očekivati veći angažman Njemačke. Na sastanku sam rekao da je izlaz u deblokadi institucija, prekidu urušavanju institucija kroz zaključke NSRS. U BiH trebamo ići dalje u vladavini prava i ka NATO i EU integracijama – rekao je Džaferović.

Foto: S. Spahić

I Dodik je komentirao sastanak s Berbok.

– Cilj je da se uz posredstvo Njemačke pokaže šta se može uraditi. Postavio sam pitanje da li se zbog situacije u Ukrajini može dobiti kandidatski status za EU. Rekao sam da nemamo secesionističke planove.

Čuo sam razne nebuloze od Komšića, kao što je to da se Srbija i Hrvatska miješaju u pitanja BiH. Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o sigurnosti, a ne političku propagandu iz Sarajeva.

Nismo pričali o sankcijama meni, znate koliko to njih zanima. Nije se pričalo o sankcijama Rusiji, jer ponavljam sastanak je bio korektan – poručio je Dodik, te dodao kako postoji saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke kreira neutralna pravna analiza o stanju u našoj zemlji.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top