BiH

Održan protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH: Imamo pravo na rad, ali od plaće ne možemo da živimo

Foto: Fena

Ovi zaposlenici, nezadovoljni primanjima i nepostojanjem kolektivnog ugovora s poslodavcem, ističu da su njihove plaće loše i za 25 posto do 35 posto manje nego kod kolega koje iste poslove obavljaju u institucijama nižih nivoa vlasti

Protest članova Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine održan je danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Ovi zaposlenici, nezadovoljni primanjima i nepostojanjem kolektivnog ugovora s poslodavcem, ističu da su njihove plaće loše i za 25 posto do 35 posto manje nego kod kolega koje iste poslove obavljaju u institucijama nižih nivoa vlasti.

Predsjednik Sindikata Salih Karčić, u izjavi novinarima podsjeća da je današnji protest četvrti od aprila prošle godine i da će biti održani i novi.

Kao primjer lošeg statusa zaposlenika u bh. institucijama, navodi da osnovica za obraćun njihovih plaća od 475,69 KM nije mijenjana 12 godina. Sav kvalitetan kadar odlazi, neki, primjerice, u Bingo jer tamo imaju bolja primanja, naveo je Karčić.

Radnica koja čisti kabinet prima plaću od 475,69 KM, dok ministar ima deset njenih plaća, ističe on također.

Članovi Sindikata izrazili su nezadovoljstvo i zbog toga što još nije usvojen ovogodišnji državni budžet. Na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, osnovica za obračun njihovih plaća za ovogodišnji prvi kvartal ostala je ista kao i 2020. godine.

Na koncu, Karčić navodi da je protest organiziran zbog ugrožavanje prava na život jer ovim uposlenicima je ugrožena egzistencija.

– Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (DF, SDA, HDZ i SNSD) i urušavanje državnih institucija dovelo je zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima već duže nisu u mogućnosti prehraniti porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive – rekao je predsjednik Sindikata.

On tvrdi da je na sceni realizacija dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija i da su se zaposlenici obraćali ambasadama zapadnih zemalja i drugim međunarodnim predstavnicima tražeći da spriječe taj proces, ali ni do danas nije bilo nikakvog odgovora.

– Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivnih ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama – ističe Karčić i dodaje da zaposlenici zbog toga rade u pravnoj nesigurnosti i strahu.

Kolektivni ugovor tri reprezentativna sindikata je dostavljen Vijeću ministara BiH na potpis u decembru 2019. godine, ali ni s te adrese nije bilo odgovora ni do danas, naveo je taj sindikalac.

(Izvor: Fena)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top