BiH

Dodik u Antaliji aplaudira s prvim čovjekom NATO saveza dok se obraća Erdogan

U Antaliji se održava Forum diplomatije na kojem prisustvuju i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Forum se održava u u trenucima velike svjetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Glavne teme su sigurnost, saradnja, ali i razvoj zemalja kroz globalno umrežavanje. Članovi Predsjedništva BiH na marginama samita razgovarat će i sa prvim čovjekom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, ali i domaćinom turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U kontekstu NATO priče zanimljiv je detalj sa foruma gdje Milorad Dodik sjedi uz Stoltenberga i aplaudira na govor Erdogana. Dodik je neko ko ne želi BiH kao članicu NATO saveza, a upravo se NATO i EUFOR obavezuju za očuvanje sigurnosti u našoj zemlji, gdje imaju i mandat.

Dodik smatra da BiH treba biti neutralna, iako je njegova stranka ranije glasala, a njegovi ministri potpisivali dokumente u cilju pristupa naše zemlje NATO savezu. Međutim, bez obzira na takav stav poruke koje dolaze sa Zapada jasno ukazuju da je BiH područje koje je interesna sfera Zapada, odnosno Evropske unije i NATO saveza.

BiH već godinama sarađuje sa NATO-om kroz Program reformi, a ta saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

Na Forumu u Antaliji prisustvuje i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top