Plus

Facebook i Instagram mijenjaju politiku govora mržnje, dozvolit će pozivanje na nasilje nad Rusima

Foto: Shutterstock

Meta platforme će omogućiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu ukrajinske invazije, prenosi Reuters.

Ove informacije podijeljene su u internim mailovima kompanije do kojih je došao Reuters, što predstavlja privremenu promjenu politike govora mržnje.

Kompanija društvenih medija također privremeno dozvoljava objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku, navodi se u nizu internih mailova upućenih moderatorima sadržaja.

Ovi pozivi na smrt lidera bit će dozvoljeni samo ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja kredibiliteta, kao što su lokacija ili metod, navodi se u jednom e-mailu o nedavnoj promjeni pravila kompanije o nasilju i podsticanju.

U mailovima se navodi da su pozivi na nasilje protiv Rusa dozvoljeni kada se u postu jasno govori o invaziji Ukrajine. Rekli su da su pozivi na nasilje nad ruskim vojnicima dozvoljeni jer se to koristilo kao proxy za rusku vojsku i rekli da se to neće odnositi na ratne zarobljenike.

Privremene promjene politike odnose se na Latviju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju i Ukrajinu.

Prošle sedmice Rusija je rekla da zabranjuje Facebook u zemlji kao odgovor na ograničenja pristupa ruskim medijima na platformi. Moskva se obračunala sa tehnološkim kompanijama ograničavajući njihov rad na području države tokom svoje invazije na Ukrajinu koju naziva “specijalnom operacijom”.

Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja u vezi sa sukobom, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Evropi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top