Svijet

Putin odobrio slanje stranih dobrovoljaca u Ukrajinu, najviše zainteresovanih s Bliskog istoka

Sergej Šojgu i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao je danas sastanak s Vijećem sigurnosti ove države, na kojem je između ostalog razgovarano o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Između ostalog, Putin je na sastanku najviše razgovarao s ruskim ministrom odbrane. Sergej Šojgu je na sastanku naglasio kako “zapadni sponzori” ne kriju kako prikupljaju plaćenike koji učestvuju u ratu u Ukrajini.

“Oni to rade otvoreno, ne poštujući norme međunarodnog prava”, rekao je Šojgu.

Zbog toga, on je tokom razgovora s Putinom predložio kako bi Rusija trebala razmotriti odluku o slanju stranih dobrovoljaca u Ukrajini te je naglasio kako su predstavnici Donjecka i Luganska do sada zaprimili 16.000 zahtjeva od dobrovoljaca koji uglavnom dolaze s područja Bliskog istoka.

“Ako vidite da postoje ljudi koji žele na dobrovoljnoj bazi učestvovati u ovome, posebno ne za novac, već da pomognu, morate im izaći ususret i pomoći im da pređu put do ratne zone”, poručio je Putin ministru odbrane.

On je također podržao inicijativu Ministarstva odbrane Rusije da se oružje zapadne proizvodnje koje su zaplijenili ruski vojnici prebaci u regiju Donbas.

“Što se tiče nabavke oružja, posebno zapadne proizvodnje, koje je završilo u rukama ruske vojske, podržavam njegovo prebacivanje u Donjeck i Lugansk. Molim vas, učinite to”, rekao je Putin.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top