Lifestyle

Jedna fizička aktivnost može vam produljiti život, tvrdi novo istraživanje

Foto: Shutterstock

Možda vam je poznato da vježbe snage najviše koriste zdravlju vaših kostiju i mišića, ali mogle bi postojati još dvije velike prednosti: pomažu vam da spriječite pojavu nekih bolesti i živite dulje, piše CNN.

Znanstvenici su došli i do podataka o tome koliko je vremena potrebno utrošiti radeći takve vježbe, prema novom istraživanju objavljenom u British Journal of Sports Medicine.

Vježbe snage u kombinaciji s aerobnim vježbama daju izvrsne rezultate

U usporedbi s ljudima koji nemaju naviku raditi vježbe snage, oni koji su tjedno radili 30 do 60 minuta vježbi otpora, snage ili treninga s utezima imali su 10 do 20 posto manji rizik od rane smrti od svih uzroka i od srčanih bolesti, dijabetesa ili raka uopće, prema otkrićima autora navedenog istraživanja. Ove vrste vježbi osmišljene su za poboljšanje mišićne kondicije vježbanjem mišića protiv vanjskog otpora, prema American College of Sports Medicine.

Kombiniranje 30 do 60 minuta vježbi za jačanje s bilo kojom količinom aerobne aktivnosti povećalo je zdravstvene prednosti, što je rezultiralo s 40 posto manjim rizikom od prerane smrti, 46 posto manjom učestalošću srčanih bolesti i 28 posto manjom vjerojatnošću umiranja od raka.

Ovo istraživanje je također prvo koje je ispitalo dugoročne veze između aktivnosti jačanja mišića i rizika od dijabetesa, rekli su autori, a predstavlja analizu 16 prijašnjih studija, koje su sadržavale skup podataka od gotovo 480.000 sudionika istraživanja.

Kako snaga upravlja zdravstvenim rizicima?

Novo istraživanje nije otkrilo zašto je trening snage tako učinkovit u smanjenju rizika od rane smrti i određenih bolesti, ali ova vrsta vježbe je važna za smanjenje tjelesne masnoće i izgradnju mišića, što može pomoći u održavanju ravnoteže, pravilnom držanju i reguliranju razine kolesterola, rekla je dr. Nieca Goldberg.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top