BiH

Šef evropske diplomatije Josep Borrell u srijedu stiže u Sarajevo

Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell posjetit će Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu od 13. do 16. marta.

Posjeta će ponovo potvrditi predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine i njegov utjecaj na sigurnost Evrope u cjelini.

Borrell će u ponedjeljak boraviti u Skoplju, gdje će imati sastanke s predsjednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i potpredsjednikom Vlade Bojanom Marichijkom, ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem, ministrom obrane Slavjanka Petrovska kao i s predsjednikom Sabora Talatom Džaferijem i čelnicima zastupničkih klubova.

Visoki predstavnik će održati press konferenciju s premijerom Kovačevskim u 12 sati. Također će učestvovati na događaju na kojem će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoj rad na doprinosu Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope.

Visoki predstavnik će u utorak otputovati u Tiranu, u Albaniji, gdje će se sastati s premijerom Edijem Ramom. Razgovarat će i s drugim predstavnicima albanskih vlasti i civilnog društva te posjetiti restauratorske radove koji su u toku na mozaiku Nacionalnog historijskog muzeja, koji je obnovljen u okviru pomoći EU za oporavak nakon zemljotresa.

Borrell će u srijedu boraviti u Sarajevu gdje će najprije posjetiti operaciju EUFOR-a Althea čiji je kapacitet na terenu nedavno skoro udvostručen. Potom će se sastati s vlastima BiH, predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top