ISTAKNUTE VIJESTI

Bomba u letjelici koja je pala na Zagreb težine do 120 kg

Jutros je izvučen najveći dio bespilotne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak navečer srušila u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi.

Ministar odbrane (MORH) potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva te dijelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici. Slijedi istraga koja bi trebala otkriti sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom.

HRT iz visokih izvora u MORH-u saznaje da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. No, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, primjerice u asfalt ili beton, posljedice bi bile katastrofalne.

Nakon duge pripreme glavni dio letjelice izvučen je iz dubokog kratera. Akcija izvlačenja letjelice započela je u 9.40 i trajala je 20-ak minuta. Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici.

Zatim je šest tona teška, djelomično uništena letjelica na kamionu odvezena u kasarnu gdje će se istraga nastaviti.

“Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba, na osnovi ovih fragmenata što možemo zaključiti, je sovjetske proizvodnje. Ona je isto tako kao svi ostali elementi odvezena s ovoga područja i nakon dublje analize i rekonstrukcije moći ćemo tačno reći koji tip i u koju svrhu. Za sada možemo potvrditi da je riječ o aviobombi”, rekao je Mario Banožić, ministar odbrane.

Da su na letjelici pronađeni fragmenti eksploziva otkriveno je još jučer, potvrdio je ministar. Ministar dodaje i kako postoje određeni elementi koji bi mogli ukazivati da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane. No, mnogo je još nepoznanica.

Usporedbom informacija iz crne kutije te radarskih slika trebalo bi doći do odgovora ko ju je lansirao, piše HRT.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top