ISTAKNUTE VIJESTI

Nešto se čeka, jer je Vučić sve digao na noge upozorava Komšić !

Sesija asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ održala se danas na temu „Može li se ukrajinski scenario ponoviti u BiH?“. Na ovu temu govorio je prof.dr. Ivo Komšić.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24. februara i već osamnaest dana ne prestaje.  Kada se donose bilo kakve procjene uvijek se mora poči od dostupnih činjenica. To vrijedi i za postojeću situaciju u BiH nastalu ruskom agresijom na Ukrajinu.

Da li je moguć ukrajinski scenarij za BiH – pitanje je na koje se odgovara analizom činjenica, a ne temeljem naših želja ili prilagođavanjem činjenica nerealnim projekcijama.

Nije mi zadovoljstvo govoriti o ovoj temi. Siguran sam da se većina nas ne bi htjela suočiti sa ovom temom. Nažalost ovo je nametnuto, ovo me podsjeća na rat i period kada se stezao obruč oko Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Situacija nije ista, stanje je neuporedivo tada i sada, ali nešto je isto, a to je da se pokušava i danas kao i tada, 90′-tih godina, dezorjentirati i umrtviti javno mnijenje – ističe Komšić. 

Naglašva kako pojedini govore kako se prepada narod, kako nije moguć ukrajinski scenarij, no, to nije tako, mišljenja je profesor. 

Moramo poći od činjenica, ne možemo mi govoriti da se neće ništa desiti kod nas. Naravno da niko ne želi rat, ali ne možemo od te svoje želje da potcjenjujemo mogućnost ukrajinskog scenarija – tvrdi Komšić i naglašava kako su neki već pripremili teren za sukob. 

SVE ŠTO SE U POLITICI MOŽE IZGOVORITI MOŽE SE I URADITI

Spomenuo je i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i NSRS i pokušaje otcjepljenja od BiH. 

Procjena onog šta oni žele da urade, mislim na Dodika, Vučića i politiku koju zagovaraju. Sve što oni govore jeste pretpostavka čina koji oni spremaju. Sve što se u politici može izgovoriti može se i uraditi, pogotovo kada oni koji to govore imaju snage za to. Nažalost, postoje snage koje mogu pomoći Dodiku otcjepiti BiH – kaže između ostalog Komšić. 

Naglašava kako se Dodik ne zaustavlja, ističe da on i dalje djeluje u smjeru u kojem je i započeo. 

U šta se Dodik uzda, on nema vojnu snagu, nema materijalnu snagu. Njegove snage su minorne, ali on se u nešto uzda. U ovoj situaciji se moramo pitati ko je taj u koga se Dodik uzda? Ja imam informacije od ljudi koji svakodnevno sjede i pričaju, jeste da se nešto čeka i da će se završiti posao koji je Dodik započeo. Ovo niko ne procjenjuje i niko se ne pita – ističe Komšić. 

Mišljenja je kako ne zna da li se iko bavi onim što Dodik zagovara, niti jedna relevantna institucija. 

Vrlo je jasno i šta Putin govori. On je sam rekao da je ukrajinski scenarij moguć u BiH. On je to rekao i kad niko nije vjerovao da će napasti Ukrajinu. On je rekao da je BiH ispod crvene linije ispod koje se ne ide. On želi BiH imati pod svojim utjecajem. Krene li BiH prema NATO, ona postaje meta, to nećemo dozvoliti. Mi smo na to zatvorili i oči i uči. Mislimo da njemu to nije lako izvesti, jer mora preći preko zemalja NATO, no nije tako – tvrdi Komšić. 

UKRAJINSKI SCENARIJ U BIH JE MOGUĆ

Spomenuo je i događaj u Zgarebu, letjelica koja je pala u Jarun. 

Pogledajte šta je slučajno, samo je slučajno pala na ledinu, a ne u naselje. Samo je to slučajno, sve ostalo je namjerno. Istakao je kako se raketa ne navodi, samo dron. U raketu se ukucaju koordinate gdje će pasti, ona je preletila države koje su u zaštiti NATO i pala na tlo, a da niko nije reagovao i upozorio. To dovoljno govori šta Putin može – tvrdi Komšić. 

Spomenuo je i snage EUFOR-a koje su stigle u BiH i smatra da je to jako dobro i da trebaju i formalno da pokažu kakva je to međunarodna snaga stigla. 

Vojska Srbije ne može ovdje ući, oni mogu samo stati na entitetsku granicu da zaštite RS, a to je dovoljno da nastane problem. To znači, dobili bi Kipar – tvrdi Komšić. 

Profesor Komšić ističe kako ono što Milorad Dodik radi mora nas se ticati. 

Ne možemo govoriti neće biti rata, neće ovdje biti ništa. Moramo imati naše jake snage. Ukrajina nam je dokaz, niko neće ratovati tamo, oni se sami bore. Mi smo imali ebargo i opet bi mi iskrvarili, niko ne bi pomogao. Imali smo snage UN, njihov general je bio ko paun, čim je pala bomba svi su pobjegli, zašto, zato što su bili promatrači – naglašava Komšić i ponavlja kako je ukrajinski scenarij u BiH moguć.

Spomenuo je i generala NATO pakta Jensa Stoltenberga koji upozorava na situaciju i tvrdi kako smo mi sa Gruzijom i Moldavijom ruski interes.

Šta mi očekujemo, da će nas amerikanci braniti, neće. Mi moramo imati snage koje će braniti ovu zemlju. Mi moramo imati i vojne i policijske rezerve. Pogledajte Vučića kako je sve digao na noge. Za koga se Srbija priprema, zašto gomila svoje robne rezerve? Moramo odgovorit na takva pitanja – kazao je Komšić. 

(Izvor: Hayat.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top