ISTAKNUTE VIJESTI

Foto:Nova provokacija u Srebrenici !

Zastave Srbije, Rusije i manjeg bh. entiteta osvanule su na kući sveštenika u Srebrenici, gradu gdje je počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

O ovom skandalu izvijestio je portal Presa.ba, koji je i ranije izvještavao o tome da je Pravoslavna crkva u službi Rusije na Balkanu.

Podsjećaju da je Evropski parlament usvojio i rezoluciju u kojoj se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi moglo da, kako se konstatuje u dokumentu, dovede do destabilizacije cijelog regiona.

U izvještaju se primjećuje kako je Rusija svoj utjecaj širila kroz Pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (posebno entitetu RS), Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini. 

Navodi se kako je ovaj utjecaj korišten za sijanje sjemena razdora među lokalnim stanovništvom, razvijanjem pristrasnog pisanja historije i promovisanjem antievropskih programa, navodi Pobjeda. Osuđuju se napori Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi raspirivala sukobe među zajednicama, što bi dovelo do destabilizacije regiona. 

Na fotografiji koju je portalu Pressa.ba poslao jedan stanovnik Srebrenice vide se izvješene zastave Rusije, Srbije, i manjeg bh. entiteta. Kako navode, radi se o kući pravoslavnog sveštenika. Pop je javna ličnost, i ovu poruku je očigledno i poslao sa namjerom da bude vidljiva. 

Njegov čin nesumnjivo predstavlja vrlo jasnu političku poruku svrstavanja na jednu stranu i otvorenu podršku Rusiji. Pravoslavni sveštenik u Srebrenici se tako, valjda, pridružio i skupu podrške “bratskoj Rusiji”, kojeg su danas organizirali zloglasni Noćni vukovi u Banjoj Luci. 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Srbiji i u Crnoj Gori deklarativno zastupa neutralan stav u odnosu na vojnu invaziju Rusije u Ukrajini. Patrijarh sprski Porfirije je 6. marta tokom besjede u hramu Svetog Save u Beogradu ponovio da se od kada je počeo rat u Ukrajini svi hrišćani mole za njegov kraj i prestanka stradanja. 

Taj rat proizvodi stradanja i podjele, ne samo između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego prijeti stradanjima i podjelama i u svijetu i u Evropi, gdje osjećamo kao da nadolazi tragedija – naveo je Porfirije, prenosi Preporod.info.

(Izvor: Hayat.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top