Auto/moto

Ford će do 2024. godine na evropsko tržište plasirati sedam novih električnih automobila

Ford ubrzano radi na ispunjenju obećanja koje se odnosi na potpuno električne automobile u Evropi, a sada je poznato da će do 2024. godine na tržište Starog kontinenta plasirati ukupno sedam takvih modela.

Ponuda će biti fokusirana na crossovere, uključujući električnu verziju kompaktnog modela Puma, kao i sportske te modele srednje veličine s pet sjedišta. Također, mogu se očekivati nove verzije kombija Transit i Tourneo, uključujući verzije Courier i Custom.

Crossover srednje veličine će biti prvi putnički električni model masovne proizvodnje iz Fordovog novog postrojenja u Kelnu, imat će pet sjedišta i domet od 500 kilometara. Ford će zvanično predstaviti ovaj model nešto kasnije ove godine, a proizvodnja počinje 2023. godine.

Transit Custom i Tourneo Custom također stižu naredne godine, dok se sportski crossover Puma, Transit Courier i Tourneu Courier očekuju 2024. godine. Mustang Mach-E i E-Transit su već dio Fordove evropske ponude. U Fordu se nadaju da će imati potpuno električnu ponudu putničkih vozila u Evropi do 2030. godine te da će u potpunosti eliminisati benzin i dizel do 2035. godine.

Veći dio Fordove ponude i dalje ovisi o motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Iz Forda kažu da je Puma njihovo najprodavanije putničko vozilo u Evropi, dok je Transit veoma čest u evropskim biznisima.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top