Svijet

NATO sprema novi plan nakon ruske invazije na Ukrajinu

Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)

NATO će u danas reći svojim vojnim zapovjednicima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući dodatne trupe i proturaketnu odbranu u istočnoj Evropi, rekli su dužnosnici i diplomati, prenosi Reuters.

Ministri obrane sastat će se u sjedištu NATO-a, nešto više od sedmicu dana prije nego što se čelnici savezničkih zemalja, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Briselu 24. marta.

Ministri će se također čuti sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, za kojeg se očekuje da će se zalagati za više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se ruski napadi na ukrajinske gradove nastavljaju.

“Moramo resetirati naše vojno držanje za ovu novu stvarnost. Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje naše sigurnosti, u svim domenama”, rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dok je najmanje deset najvećih članica NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, rasporedilo više vojnika, brodova i ratnih aviona na svoj istočni bok i stavilo ih u pripravnost, savez još uvijek mora razmisliti kako se suočiti s novom sigurnosnom situacijom u Evropi u srednjoročnom periodu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top