BiH

Ruski ambasador: Otkud znate da nemamo planove protiv Hrvatske?

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov bio je gost na Face TV-u. Govorio je o planovima za ulazak BiH u NATO.

“Nama ne smeta da uđete u NATO. Nije prijetnja, možda upozorenje”, rekao je. “Odlučite vi sami. To je kao začarani krug, već sam rekao… Da pretpostavim, recimo: BiH je postala članica NATO-a i Bruxelles odluči staviti tu nuklearne rakete usmjerene na Moskvu. Mi ćemo procjenjivati strateški situaciju i zato mislim da izlaz mora biti europski sistem, ne NATO”, rekao je Kalabuhov.

Na pitanje zašto Rusiji “ne smetaju” okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je:

“Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Mađarske, Poljske?” rekao je Kalabuhov. Potom, na riječi voditelja “imate planove protiv Hrvatske”, Kalabuhov je rekao: “Protiv NATO-a. Imamo planove protiv NATO-a. Procjenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze prijetnje i reagiramo.”

Ruski ambasador često prijeti BiH

Ovo nije prvi put da je Kalabuhov prijetio BiH oko ulaska u NATO. Slično se dogodilo i prije dva dana.

“Ako ona (BiH) odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, rekao je Kalabuhov.

Američko veleposlanstvo u BiH mu je odgovorilo.

“Prijetnje ruskog veleposlanika su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo miješati se u sigurnosne dogovore NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo čvrsto stajati uz BiH”, objavili su.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top