Lifestyle

Kardiolog objasnio važnost ove namirnice

Meso organa životinja bogato  vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima

Kardiolog dr. med. Vilijam Dejvis (William Davis) smatra da su nerijetko namirnice koje su dobre za crijeva, dobre i za srce. Zbog toga je dr. Dejvis naveo neke omiljene namirnice koje uvijek drži u frižideru, a koje mu pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Nivo holesterola

Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se ishrana za srce bazira na namirnicama biljnog porijekla, a to nerijetko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi te krvni pritisak.

Čak je studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dokazala da oni koji se drže ishrane s biljnim namirnicama mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16 posto.

Međutim, Dejvis smatra da je organski uzgojeno meso (životinje koje su pasle travu) važan dio uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, pankreas, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).

Foto: Ilustracija

Iskoristite sve

– Moderni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo mozak, srce, jezik ili jetru. Uz to radimo vrlo glupe stvari, na primjer kupujemo meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne koristimo nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži – rekao je Dejvis.

Odbacivanjem kože i kostiju životinja, kaže dr. Dejvis, zapravo odbacujemo dobrobiti mesa te savjetuje da sačuvate kosti, masnoće i napravite od toga variva i supe.

Tu su i mahunarke

Osim mesa njegova omiljena namirnica su i mahunarke. Grah, grašak, soja, leblebija treba da budu dio svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem nivoa LDL (lošeg) holesterola. Osim toga, mikrobiomi u crijevima obožavaju ishranu koja se bazira na namirnicama biljnog porijekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu rastu dobre bakterije Akkermansia muciniphila.

Eterična ulja za jelo

Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture prakticiraju korištenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja smatraju da se unosom eteričnih ulja može smanijiti probavne tegobe.

Na primjer, eterično ulje peperminta podstiče zdravlje crijeva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje želuca. Međutim, nikako ih nemojte uzimati bez konsultacije s ljekarom ili nutricionistom jer treba biti vrlo oprezan.

– Postoji specifičan način unošenja eteričnih ulja jer ih ne uzimate direktno – ističe Dejvis te dodaje kako je generalno pravilo: „Vodite računa o zdravlju crijeva i vaše srce bit će vam zahvalno“.

Isto tako, neka eterična ulja nikako ne smijete unositi, poput breze eukaliptusa…

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top