ISTAKNUTE VIJESTI

Ko je Ramzan Kadirov, brutalni čečenski vođa koji tvrdi da je u Ukrajini?

Čečenija i ostatak Rusije imaju dugu, komplikovanu i često nasilnu istoriju.

Njegova paravojska ima zastrašujuću reputaciju, ali čini se da je pretrpjela gubitke

U videu objavljenom online 13. marta, čini se da Ramzan Kadirov sa svojim vojnicima razgovara o taktici. Vođa Čečenske Republike, pretežno muslimanske regije na ruskom sjevernom Kavkazu, stoji ispred čečenske zastave ukrašene ilustracijom njegovog oca Akhmada. Prema riječima Kadirova, video je snimljen u Hostomelu, manje od 30km od Kijeva, glavnog grada Ukrajine. To nije provjereno od nezavisne strane, ali postoji nekoliko potvrđenih izvještaja o čečenskim borcima u Ukrajini, piše The Economist.

Čečenija i ostatak Rusije imaju dugu, komplikovanu i često nasilnu istorijut; nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je vodila dva brutalna rata kako bi spriječila Čečeniju da postane nezavisna. Ali čečenske snage sada podržavaju Vladimira Putina u još jednom krvavom sukobu, ovaj put kako bi Ukrajinu zadržao pod ruskom vlašću. A 15. marta Kadirov se na internetu sukobio s Elonom Muskom, američkim milijarderom, kada ga je upozorio da ne izaziva gospodina Putina.

Kako je Kadirov od borbe protiv Rusije prešao u borbu za nju, i kakvu će ulogu čečenski borci igrati u Ukrajini?

Ruski carevi vodili su dugotrajne pohode na osvajanje Sjevernog Kavkaza u 19. vijeku. Nakon Oktobarske revolucije 1917. godine, Čečenija i njene komšije proglasili su nezavisnost (kao i Ukrajina otprilike u isto vrijeme). Boljševičke snage su na kraju ponovno zauzele regiju. Kad se Sovjetski Savez raspao, čečenski nacionalisti, među njima i stariji Kadirov, ponovno su se preselili kako bi se odvojili od Moskve. Boris Jeljcin, tadašnji ruski predsjednik, 1994. godine pokrenuo je prvi čečenski rat, krvavi pokušaj povratka kontrole nad teritorijom. Rat je završio 1996. godine s netaknutom de facto nezavisnošću Čečenije.

Tri godine kasnije, Rusija je započela još jedan rat, ovaj put s Putinom na čelu, obećavajući da će ih uništiti (kao i Putinov rat u Ukrajini, to se nije službeno nazivalo ratom, već prije “protivterorističkom operacijom”). Putin je dobio pomoć od Kadirova, muslimana sufije, koji je shvatio da je stajanje uz Rusiju jedini način da se iskorijeni islamski fundamentalizam koji je postajao sve popularniji u regiji. Putin je postavio Kadirova na čelo regije 2003. godine, ali on je ubijen manje od godinu dana kasnije. Ramzan, tada samo 27-godišnjak, brzo je preuzeo vlast.

Mlađi Kadirov učvrstio je svoju vlast brutalnim suzbijanjem unutrašnjih rivala. Velikodušne subvencije iz Moskve potaknule su i obnovu Čečenije i raskošan način života Kadirova. On sada vodi regiju kao svoj lični feud, s desecima hiljada vojnika poznatih kao Kadirovci pod njegovim zapovjedništvom. Godine 2017. Amerika ga je kaznila zbog kršenja ljudskih prava, uključujući otmicu, mučenje i ubojstvo LGBT Čečena. Ostaje vjeran Putinu i često nosi sportske majice s likom ruskog lidera. Njegove snage pomogle su Putinu u ranijim ratovima u Gruziji 2008. i u istočnoj Ukrajini 2014. Ipak, ali Kadirov ima dugogodišnje tenzije sa ruskim službama bezbjednosti zbog čega je njegova uloga na bojnom polju nepredvidljiva.

Bez obzira na to da li je Kadirov lično u Ukrajini, njegove snage već jesu. Posljednjih sedmica kružile su slike Kadirova koji se očito obraća hiljadama boraca u Groznom, glavnom gradu Čečenije, i Čečena koji se očito u Ukrajini mole u šumi prije bitke. Ali čini se da Kadirovci nisu prošli ništa bolje od ostalih ruskih snaga. Čini se da video snimljen ubrzo nakon početka invazije prikazuje spaljeni konvoj tenkova i oklopnih transportera. Prema izvještajima, riječ je o napadu Ukrajine na kolonu čečenskih snaga u kojem je poginulo 70 njihovih vojnika. Njihova korisnost za Putina dosad je bila ograničena, piše The Economist.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top