ISTAKNUTE VIJESTI

Mostarska HVIDRA poziva na aktiviranje Herceg-Bosne

Nakon neuspješnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i izjave čelnika SDA Bakira Izetbegovića HVIDRA (Udruženje hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata) Mostar poziva na aktiviranje Herceg-Bosne koja bi se prostirala na području koje je kontrolisana HVO tokom rata, a unutar međunarodno priznatih granica BiH.

“Nakon što je Izetbegović jučer razorio Federaciju i proglasio jednonacionalnu Bošnjačku Republiku vrijeme je za aktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, stoji u priopćenju za javnost mostarske HVIDRA-e.

Ističu da, “odbijanje postizanja rješenja oko izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na posljednoj sarajevskoj rundi pregovora posljedni je čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike”.

“Pokušaji stvaranja jednonacionalne bošnjačke države imaju svoje korijene u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića, događajima nakon prvih višestranačkih izbora, ponašanjem bošnjačke politike tokom srpske agresije kada su izjavljivali da to nije njihov rat, potezima nakon rata, a sve je kulminiralo otimanjem pozicija i pokušajima potpunog uništenja političke pozicije Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH”, navode iz HVIDRA-e Mostar.

Zbog toga HVIDRA Mostar smatra kako s obzirom na to, “da je bošnjačka politika razorila Federaciju BiH, hrvatsko političko vodstvo treba žurno aktivirati sedmi zaključak s posljednjeg izvanrednog zasjedanja Hrvatskoga narodnog sabora, a koji se odnosi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH temeljenu na federalizmu i konsocijaciji”.

“Potrebno se vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast. Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane obranilo tokom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine”, navode iz te organizacije.

U ovom trenutku, kako ističu, “ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje izbora te bi njihovo provođenje prema sadašnjim pravilima bilo protuustavno i ponižavajuće, kako za Hrvate, tako i za pripadnike ostalih naroda”.

“Američka i evropska administracija u BiH trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi i sankcionirati destruktivnu, šovinističku, nacionalističku, hegemonističku i unitarističku politiku Bakira Izetbegovića i njegovog radikalnog krila oličenog u SDP-u Nermina Nikšića i DF-u Željka Komšića koji su zajedničkim snagama onemogućili postizanje dogovora. To trebaju učiniti na isti onaj način kako su osudili separatističku politiku Milorada Dodika. Istodbno kao jamci potpisivanja Mostarskog sporazuma trebaju ustrajati na njegovoj provedbi. Hvidra Mostar ovim putem daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora Draganom Čovićem”, poručuju iz mostarske HVIDRA-e.

(Izvor: Klix.ba)

1 Comment

1 Comment

  1. Husein

    22. March 2022. at 12:29

    Laz i samo laz.Niko nece muslimansku drzavu BiH
    Ako je istina da Bakir to zeli onda sa njim u kontejner za smece i u zatvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top