Svijet

Na pomolu nova opasna eskalacija! ‘Ukrajinu će uskoro napasti i Bjelorusija, Putin će tamo postaviti atomske bombe‘

Photo by EyePress News/EyePress via AFP

“Bjeloruske vlasti pripremaju teren za opravdavanje bjeloruske ofenzive na Ukrajinu i za brzo postavljanje ruskog nuklearnog oružja na svom teritoriju”

Ruskoj invaziji na Ukrajinu uskoro bi se izravno mogla priključiti i Bjelorusija, koja bi također mogla omogućiti Moskvi da na njezin teritorij postavi nuklearno oružje, tvrdi visokopozicionirani dužnosnik NATO-a koji je govorio pod uvjetom da mu se ne objavljuje identitet, javlja The Guardian.

Spomenuti dužnosnik tvrdi da su u NATO-u jako zabrinuti zbog ovakvog razvoja situacije.

– Bjeloruske vlasti pripremaju teren za opravdavanje bjeloruske ofenzive na Ukrajinu i za brzo postavljanje ruskog nuklearnog oružja na svom teritoriju. Ukrajinski dužnosnici su javno već upozoravali da bi se Minsk mogao uključiti u rat, ali iako je Bjelorusija dozvolila ruskim trupama korištenje svog teritorija za kopnene i zračne operacije, NATO dosad nije vidio nikakav dokaz da su i same bjeloruske trupe sudjelovale izravno u ratnim zbivanjima u Ukrajini, izjavio je dužnosnik NATO-a.

– Ne kažem da će već sutra Rusi ondje postaviti nuklearne projektile. Ono što želim reći je da su poduzeti politički koraci koji im omogućuju takav potez ako bude donesena takva odluka, pojasnio je dužnosnik.

Nadalje je rekao da je čitav ukrajinski rat na rubu mrtve točke u smislu da ukrajinske snage onemogućuju ruske trupe u značajnijem napredovanju na terenu, a istovremeno Rusi ne odustaju od svojih operacija.

– Ako već nije došao do mrtve točke, sasvim sigurno joj se brzo približava. Realnost na terenu je da nijedna strana nema nadmoć nad drugom, rekao je dužnosnik NATO-a.

– Iako u protekla dva tjedna nije bilo značajnijeg ruskog napretka, čini se da Putin nije spreman priznati neuspjeh, dodao je.

Problem s ulaskom rata u mrtvu točku je da će se pretvoriti u dugotrajno iscrpljivanje koje podrazumijeva ogromne ljudske i infrastrukturne gubitke, smatra dužnosnik.

– Nijedna strana ne može pobijediti, a nijedna neće kapitulirati, zaključio je.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top