BiH

Općinski sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Mirsada Topčagića  

 Općinski sud u Bihaću potvrdio je dana 11.3.2022. godine optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Mirsada Topčagića (1977) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.  

Optuženi Topčagić se tereti da je  2020. godine u svojstvu savjetnika Premijera USK, a bez znanja ili ovlaštenja Premijera USK posredovao kod ministra Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK Bihać Damira Omerdića da pokrene i provede prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i PU Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin kako bi se time u smislu člana 4. ZKP FBH (ne bis in idem – zabrana vođenja krivičnog postupka ukoliko je počinilac za isto djelo već krivično ili prekršajno kažnjen) onemogućilo dalje vođenje istrage u predmetu ovog tužilaštva br. T01 0 KT0 0033523 20 protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Zuhre Hadžipašić i dr. zbog krivičnog djela – Organizirani kriminal i drugih krivičnih djela za koje se imenovani sumnjiče. Naime optuženi je između ostalog prijetio Damiru Omerdiću da će biti smijenjen sa pozicije ministra resornog ministarstva ukoliko ne postupi po njegovom traženju, a kojim pritiscima imenovani nije popustio o čemu je pismeno obavijestio i ovo Tužilaštvo, te odbio da provede prekršajni postupak do utvrđivanja činjenica u krivičnom postupku. 


Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja, navode iz tužilaštva.

(Izvor: kt-bihac.pravosudje.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top