ISTAKNUTE VIJESTI

Vrhovni sud F BIH odbio žalbu Lipovača Hamdije osuđen za Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja 

Vrhovni sud F BIH odbio žalbu Lipovača Hamdije osuđen za Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

Vrhovni sud F BiH je dana 3.3.2022. godine donio presudu kojom je odbio žalbu branitelja optuženog Lipovača Hamdije i potvrdio presudu Kantonalnog suda u Bihaću.  

Podsjećamo Lipovača je presudama Općinskog suda u Bosanskoj Krupi oslobođen od optužbi za krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nakon čega je Kantonalni sud u Bihaću odlučujući o žalbi Tužilaštva USK preinačio presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi i istog oglasio krivim za navedeno krivično djelo, te mu je izrekao uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci sa rokom kušnje od 1 godine. Vrhovni sud F BiH je odlučujući o žalbi na ovakvu odluku u više navrata ukidao presudu Kantonalnog suda u Bihaću, da bi konačno donio odluku kojom je dana 3.3.2022. godine potvrdio odluku nižestepenog suda. 

Optuženi Lipovača se teretio da je u svojstvu premijera Vlade USK i v.d. ministra MUP USK postavio Mulić Jasminu na radno mjesto direktora Uprave za administraciju i podršku pri MUP USK iako to nije mogao učiniti budući da se radi o radnom mjestu državnog službenika sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima kojeg imenuje Vlada USK na osnovu javnog konkursa kojeg provodi komisija koju isto imenuje Vlada USK. 

Odbijanjem žalbe optuženog i potvrđivanjem odluke Kantonalnog suda u Bihaću ista je postala pravosnažna. 

(Izvor:ktbihac.pravosudje.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top