ISTAKNUTE VIJESTI

Mercedes predstavio G-Klasu s kojom proslavlja 55. rođendan AMG-a

S posebnom verzijom besmrtne G-Klase Mercedes-Benz proslavlja 55. rođendan kompanije AMG koja je od 1999. godine postala odjel u kojem su zaduženi za najsnažnije i najbrže modele s trokrakom zvijezdom.

Iza naziva Edition 55 krije se Mercedes-AMG G63 s kojim u njemačkom automobilskom magnatu proslavljaju 55. rođendan čuvene kompanije AMG iz Affalterbacha u kojoj su se do 1999. godine bavili samostalno tuningom Mercedesovih modela, a nakon toga su zvanično postali Mercedesov odjel u kojem su zaduženi za najsnažnije i najbrže modele s trokrakom zvijezdom.

Mercedes će AMG G63 Edition 55 nuditi do oktobra, a kupci u Evropi moći će da biraju između dvije boje karoserije (Obsidian crna i Opalite bijela) na kojoj je u obje verzije donji dio vrata ukrašen starim stilizovanim amblemom AMG-a.

Tamni detalji na karoseriji dio su paketa Night/Night II, AMG natpis nalazi se i na hromiranom poklopcu rezervoara za gorivo, a Mercedesova besmrtna “kutija“ postavljena je na dvobojnim 22-inčnim ojačanim aluminijskim felgama.

Nema promjena ispod prednjeg poklopca, pa i G63 Edition 55 pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 585 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine zadužen 9-stepeni automatski mjenjač. 2.485 kilograma težak automobil od 0 do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi i razvija elektronski ograničenih 220 km/h.

U odnosu na standardni Mercedes-AMG G63 za verziju Edition 55 u Njemačkoj treba doplatiti dodatnih 17.850 eura, a u AMG-u kažu da će u narednim mjesecima biti još “rođendanskih iznenađenja“.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top