BiH

Fadil Novalić tvrdi da je ekonomija u Federaciji BiH na najvećoj razini u historiji

Na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru okupljenima se obratio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. On je istakao kako je pandemija koronavirusa izazvala krizu, ali da je i svaka kriza prilika.

Novalić je kazao kako povratak sajma u Mostar korespondira sa povratkom ekonomije u stanje iz predpandemijskog vremena. Tvrdi da je oporavak privrede u Federaciji takav, da je uz rast BDP od 7,5% stanje već bolje nego u predpandemijsko stanje.

Premijer Federacije BiH je zaključio kako je pandemija brutalno djelovala na zdravstvo i privredu i da je u samo mjesec dana izgubljeno 27.000 radnih mjesta. Međutim, on ističe da su zahvaljujući mjerama Vlade FBiH i žilavim privrednicima vraćena radna mjesta i da je ekonomija na najvećoj razini u historiji.

Novalić je pohvalio žilavost domaćih privrednika i te činjenicu da 90% investicija u državi dolazi od upravo domaćih privrednika. Kako je napomenuo Federacija BiH je privrednike pomogla na razne načine od poreskih oslobađanja do transfera u iznosu od 750 miliona maraka.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija je naglasio da je mostarski sajam događaj od značaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu i region.

Kako je istakao, pandemija je pokzala da se u teškim vremenima možemo osloniti samo na sebe ali i na pomoć najbližih u regionu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top