Nogomet

Zrinjski je sedmi put nogometni prvak Bosne i Hercegovine!

Nogometaši Zrinjskog apsolutno zasluženo i dominantno postali su prvaci Bosne i Hercegovine za sezonu 2021/22. Iako se već neko vrijeme zna da će titula u Mostar, to je postalo i matematički jasno nakon pobjede nad Sarajevom rezultatom 4:0.

Nakon današnjeg remija Tuzla Cityja i Borca (0:0), Zrinjski je večeras dobio šansu da i matematički osigura titulu i to protiv snažnog rivala kakvo je Sarajevo. Mostarci to nisu propustili.

Utakmicu je nešto bolje otvorilo Sarajevo. Nakon odlične kontre u sedmoj minuti pokušao je Anel Hebibović, ali je golman Josip Čondrić odlično odbranio.

Pokušao je u narednom napadu Nemanja Bilbija, ali je intervenisao golman Sarajeva Belmin Dizdarević. To je bila uvertira u vodeći gol Zrinjskog.

Prvi gol otvorio utakmicu

Igrao se 15. minut kada smo vidjeli najljepši potez na utakmici. Mladi Nino Janković je ponovo pokazao raskošan talent i s više od 25 metara pogodio je mrežu Sarajeva perfektnim udarcem.

Do gola za Zrinjski mogao je i bivši nogometaš Sarajeva. Ivan Jukić je u 24. minuti s distance šutirao tik pored gola Bordo tima.

Do odlaska na odmor nismo imali više ozbiljnijih prilika. Izdvaja se pokušaj Bilbije u 36. minuti, ali i pravovremeno istrčavanje Dizdarevića. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Domaćin je bolje otvorio drugo poluvrijeme u nadi da će brzim pogotkom riješiti pitanje pobjede i osvajanja titule prvaka BiH.

To se i dogodilo pošto je u šestoj minuti nastavka nevjerovatni Nemanja Bilbija 27. put ove sezone u Premijer ligi postigao gol. Josip Ćorluka je odlično centrirao s desne strane, a najbolji igrač domaćeg takmičenja pogađa glavom za 2:0.

Treći gol plod je nesretnih okolnosti po gostujući tim. Jukić je nanizao nekoliko defanzivaca Sarajeva po lijevoj strani, a njegov centaršut Darko Lazić je proveo u svoju mrežu.

Tada je bilo jasno da Sarajevo ne može odgoditi proslavu titule Zrinjskog. Domaći navijači već su krenuli s proslavom.

U 65. minuti golman Sarajeva Dizdarević uspio je samo odgoditi potop svog tima. U jednom napadu odbranio je dva zicera Jankoviću i Jukiću. Međutim, bilo je pitanje vremena kada će Plemići doći i do četvrtog gola.

To se dogodilo u 76. minuti kada se u strijelce konačno upisuje Jukić. Prošao je sa svoje polovine čuvare i onda sjajno pogodio dalji ugao gola Sarajeva.

To je bio konačan rezultat meča. Zrinjski je danas pokazao da je najjača ekipa u našoj državi i potopio je pretendenta za naslov uoči početka sezone, tako da je i danas pokazao svu svoju snagu.

Sedma titula prvaka BiH

Zrinjski je apsolutno dominantno došao do titule prvaka BiH. Teško da se možemo sjetiti kada je neko posljednji put ovako dominirao bh. nogometom tako da titula Zrinjskog ove sezone prolazi bez ijedne jedine mrlje.

Sedam kola do kraja Zrinjski ima 21 bod više od drugoplasiranog Tuzla Cityja, ali kako se na kraju gleda međusobni omjer, tu je mostarski klub siguran zbog dvije pobjede nad Tuzlacima.

Zrinjskom je ovo sedmi pehar kojeg dobija najbolja ekipa u BiH. Prethodno, Zrinjski je prvak bio u sezonama 2004/05, 2008/09, 2013/14, 2015/16, 2016/2017 i 2017/2018.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski – Sarajevo 4:0 (Janković 15′, Bilbija 51′, Lazić autogol 62′, Jukić 76′)

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top