Hrana i pice

Ove namirnice su najbolja zamjena za kvasac, sigurno ih imate u kući

(Foto: Pixabay)

Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hljeb, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača. Pomoću kvasca tijesto se diže, što rezultira mekoćom tijesta.

Kvasac se može kupiti kao instant ili suhi te kao svježi u kocki. Osnovni sastojak je gljivica Saccharomyces cerevisiae, a kvasac se “aktivira” uz pomoć tople tekućine i šećera. Gljivica jede šećer i probavlja ga što rezultira proizvodnjom ugljičnog dioksida, a kad se pomiješa sa brašnom tijesto na toplini raste i buja što rezultira mekšom strukturom i većim volumenom.

Međutim, ukoliko želite napraviti tijesto, a u kući nemate kvasca možete ga jednostavno zamijeniti drugim namirnicama.

Soda bikarbona i sok od limuna

Kada kombinirate kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljikov oksid, odgovoran za dizanje tijesta. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.

Ako želite uspješnu zamjenu za kvasac, pripazite na količine. Možete koristiti sok limuna, mlaćenicu ili mlijeko u kombinaciji s sirćetom.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.

Baš poput kvasca, on će potaknuti dizanje tijesta, a djeluje na dva načina.

  • Reagira na tekućinu – kad dođe u doticaj s vlagom, kiselina reagira u sodi bikarboni i stvaraju se mjehurići ugljikovog dioksida.
  • Reagira na temperaturu – kad se zagrije, ovi mjehurići se množe i tako utječu na dizanje tijesta.

Prašak za pecivo reagira čim dođe u doticaj s toplinom i vodom, i za razliku od korištenja kvasca, ne treba mu puno vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.

Starter

Starter sadrži kvas, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo tijesto, koje se okusom ipak malo razlikuje od proizvoda s kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentirali.

Fermentacija startorom od kiselog tijesta djeluje na isti način kao i instant kvasac, stvarajući u tijestu mjehuriće ugljičnog dioksida kako bi se podiglo.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top