BiH

Dževad Galijašević.: Bosanski muslimani u BiH nisu primjer nikakvog islama oni….

Bosanski muslimani, jednako kao i albanski, nisu primjer nikakvog islama, oni su sluge Zapada, izjavio je ekspert za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

On navodi da je islamski svijet jedinstveno na konferenciji u Islamabadu poručio da je Rusija njihov strateški partner zajedno sa UN i EU, i da tu nema mjesta za Veliku Britaniju i SAD.

“Vidimo da čitav islamski svijet, kroz razne ekonomske mjere, diplomatsku komunikaciju i saradnju stavlja do znanja da je odlično svjestan šta se to dešava i na koji način je NATO u stvari, najveći neprijatelj islama”, rekao je Galijašević za TV “Pink”.

Galijašević ističe da upravo refleksija toga, izaziva određene događaje u BiH.

“Kreatori ove loše politike i prema Srbima, pa i prema Hrvatima, koji su marginalizovani i čija se prava zloupotrebljavaju, upravo su iz zapadnih centara moći, onih istih koji ogromnu količinu oružja šalju u Ukrajinu, kako bi rat trajao što duže, bio što krvaviji, a istovremeno ne pokreću nijednu mirovnu inicijativu koja bi zaustavila ove procese”, navodi Galijašević.

On je izrazio bojazan da gomilanje vojnih snaga u BiH, dolazak Eufora, “pumpanje mišića” i brojna motorna i oklopna vozila koja prolaze i dolaze sve više i više, i koja se pojavljuju na ulicama Banjaluke, u stvari govore o spremnosti na određenu akciju NATO pakta u BiH i primjenu sile.

Galijašević smatra da je Republika Srpska prva regionalna meta NATO pakta, sa ciljem da se povratiti “malo tog ugleda sile koju NATO ima na raspolaganju i ulogu destrukcije koja mu stoji na raspolaganju”.

“Zato treba pratiti ove procese. Srbi se stalno denunciraju za događaje i u Ukrajini, kao krivci što doživljavaju Ruse kao bratski narod, koji ne žele uvesti sankcije, jer bi to bilo protivno njihovim najdubljim istorijskim osjećanjima i nacionalnoj svijesti”, ističe Galijašević.

Povodom informacija iz najnovijeg izvještaja SOCTA da su ekstremisti zainteresovani da svoje aktivnosti razvijaju u Crnoj Gori, Galijašević kaže da su islamističke terorističke organizacije danas uglavnom instrumenti zapadne politike, koja ih pomjera u skladu sa svojim interesima.

Stvarna veza među njima je, kako ističe, preko muslimanskog bratstva koji je više od 100 godina kopča između njih i Velike Britanije.

Istoričar Aleksandar Raković ukazuje da islamističke grupe u BiH ne bi mogle da postoje bez saglasnosti SDA, a da je najvažniji zapadni faktor koji podržava ekstremističke grupe, jer je učestvovao u njihovoj kreaciji.

Raković upozorava da su islamisti naseljeni u rubnim dijelovima Federacije BiH duž granice sa Republikom Srpskom, gdje bi mogli da budu upotrebljeni za eventualnu intervenciju u Srpskoj.

On kaže da ga ne iznenađuje što su ekstremisti zainteresovani da svoje aktivnosti razvijaju i obavljaju u Crnoj Gori, i napominje da u Crnoj Gori postoje već decenijama razni vidovi ekstremizma.

“Ne iznenađuje me ovo, pratim Crnu Goru već 30 godina kao istoričar i te pojave su postojale i ranije. Crna Gora jeste neki prostor gde su raznorazni vidovi ekstremizma bili dobrodošli u proteklim decenijama, pa i ovi verski. To za mene nije ništa novo i ranije je bilo izveštaja”, rekao je Raković.

SOCTA je procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, kojom su targetovane organizovane kriminalne grupe i prijetnje po nacionalnu bezbjednost Crne Gore, a sačinio ju je Međuresorni operativni tim sastavljen od predstavnika organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Tužilaštva u toj zemlji.

(Izvor: Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top