ISTAKNUTE VIJESTI

Izetbegović u Mostaru: Sedamdeset posto PDV-a se puni tamo gdje je bila Armija RBiH, Velež…

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar organizirao je iftar i druženje u Mostaru kojem je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno, Izetbegović je, obraćajući se prisutnima podsjetio na brojne izazove sa kojima se Mostar i cijela Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti, ali i na uspjehe koji su u istom periodu ostvareni.

– Mostar je dugo bio srušen rad. Devet godina smo čekali da se podigne Stari most, možda najljepši objekat u BiH. I privreda je bila srušena. Danas se privreda pokrenula, grad se izgradio, živi se mnogo bolje. Izbori su konačno održani. Velež je zaigrao na novom stadionu. Stvari idu naprijed – kazao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, ukazao je na političke prilike kao manji problem i odlazak mladih ljudi kao najveći izazov sa kojim se BiH suočava.

– Trideset i dvije godine SDA rješava probleme. Neki se pitaju imamo li snage nastaviti. Ja mislim da imamo i da nema zamjene za nas. SDA je odgovor svih Bošnjaka i patriota. Nas vezuje jedna ideja, ideologija i emocija. Mi volimo ovu zemlju. SDA nije bazirana samo na emociji. Ona je politička snaga koja je dokazala da ima sve što je neophodno da riješi svaki problem – izjavio je Izetbegović.

Podsjetivši na ključne procese u posljednje tri decenije, predsjednik SDA je posebno izdvojio 1993. godinu i rušenje Starog mosta kao, kako je kazao, dno rata.

Onda smo se sabrali i te enklave, odvojene od svijeta, su se organizovale i desilo se čudo bosanskog otpora. Suprostavili smo se daleko nadmoćnijoj sili i hvala herojima, mostarskim i bosanskohercegovačkim, koji sjede i večeras ovdje. Bez njih sve to ne bi bilo moguće – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je izdvojio angažman federalnog premijera Fadila Novalića, koji uprkos preprekama, ostvaruje značajne rezultate.

– Sedamdeset posto PDV-a se puni tamo gdje je bila Armija RBiH – kazao je Izetbegović.

SNSD i HDZBiH žele, kako je kazao, sputati sve probosanske snage u jednu trećinu, uprkos činjenici da probosanske stranke imaju 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, predsjednik SDA je kazai da se nije moglo prihvatiti rješenje koje je nepovoljno po probosanski blok.

Današnja sjednica Doma naroda je pokušaj HDZ-a i SNSD-a da nešto urade na silu i da se makar na nivou percepcije usvoji Izborni zakon. To im neće proći. Nećemo im to dozvoliti – poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, pripada bloku političkih stranaka koje su patriotske i koje ne bježe odgovornosti, a jedina SDA ima snagu da riješi sve izazove.

Iftaru i druženju, čiji je domaćin bio predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, prisustvovali su brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, privrednici, kulturni radnici i građani Mostara, saopćeno je iz SDA.

(Izvor: Faktor.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top