ISTAKNUTE VIJESTI

Milanović: Nemamo dušu osvajača, nego prijatelja. Ali, bez Hrvatske vojske i države, BiH ne bi bilo!

Foto: Hina

Ti dobi , pravi ljudi obranili su Hrvatsku u vrijeme kada Hrvatskoj nitko nije pomogao i kada do Hrvatske, realno, nikome nije bilo stalo”, poručio je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović u Đakovu na 15. obljetnici osnutka Udruge veterana 122. đakovačke brigade HV.

“Govorimo o kraju 1991. godine, govorimo o dramatičnim mjesecima i tjednima prije hrvatskog međunarodnog priznanja”, podsjetio je Milanović dodajući kako je nakon priznanja to bila “neka druga priča” koja, međutim, “nikada ne bi počela da nije bilo Hrvatske vojske, vojnika, čak niti vojnika, jer država formalno nije niti postojala”.

Milanović je rekao da je to bila vojska koja nije imala međunarodnu pomoć. “Prije bismo rekli da je imala opstrukcije, prijezir, nepovjerenje i koja nije imala protuoklopa”, dodao je.

Hrvatska se obranila zahvaljujući malom broju pravih ljudi

Hrvatska se, rekao je, obranila sama, zahvaljujući tom malom broju pravih ljudi, zahvaljujući odlučnosti hrvatskog političkog vodstva tog vremena i prvog predsjednika Franje Tuđmana, hrvatskih generala nastalih u Domovinskom ratu, ali i onih koji su školovani ranije u sustavu bivše vojske i države.

Milanović je podsjetio da će uskoro biti 10 godina da su zadnji među hrvatskim generalima oslobođeni od optužbi za ratne zločine Ante Gotovina i Mladen Markač. “To je bio politički proces čiji cilj je bio da se Hrvatsku naprosto moralno i energetski ponizi i uškopi. Nemam drugog izraza. To nije uspjelo iz niza razloga”, poručio je Milanović.

Izražavajući svoje najdublje poštovanje hrvatskim braniteljima, ponovo je naglasio kako se “danas, nakon 30 godina, bolje vidi istina o Domovinskom ratu i svemu onome što je Hrvatska vojska i hrvatska država napravila”.

Govor je završio još jednim apelom za pomoć Hrvatima u BiH koji, kako je rekao, “malo manje od 30 godina od Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, jer bez Hrvatske vojske i hrvatske države današnje Bosne i Hercegovine – kojoj želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača nego prijatelja i susjeda – današnje Bosne i Hercegovine ne bi bilo!”

I Osijeku treba Veteranski centar

Predsjednik Udruge veterana 122 brigade HV-a Đakovo Jozo Totić podsjetio je kako je brigada osnovana u rujnu 1991. početkom prvih akcija osvajanja vojarni JNA, a kroz brigadu je prošlo 7500 branitelja, među kojima su, nažalost, 52 poginula i 286 ranjenih. Rekao je i da prosječno godišnje umire 50 branitelja te da je prva trajna zadaća Udruge skrb za sve branitelje radi očuvanja zdravlja i pomoći u liječenju.

Potpredsjednik koordinacije Udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije Dubravko Pancić pozdravio je otvaranje Veteranskog doma u Šibeniku te dodao da je i Osijeku, koji ima 1200 poginulih branitelja i preko 1300 civila, neophodan Veteranski dom.

Obilježavanje 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske počelo je odavanjem počasti poginulim pripadnicima 122. brigade HV-a kao i svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Đakovštine.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedilo je otvorenje fotoizložbe presjeka 15 godina rada Udruge veterana 122. brigade HV-a u Centru za kulturu u Đakovu.

(Izvor:Hina/Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top