ISTAKNUTE VIJESTI

Dodik kazao da RS samo čeka bolji globalni trenutak da se otcijepi, nadu polaže u Trumpa

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je u Modriči na obilježavanju 30. godišnjice od operacije tzv. Vojske Republike Srpske (VRS) “Koridor”. Tokom obraćanja medijima govorio je o budućnosti manjeg bh. entiteta te svom viđenju globalne politike.

Dodik je istakao kako je prije 30 godina VRS “probila koridor života i spojila Republiku Srpsku sa Srbijom”.

“Republika Srpska je jedini uslov našeg opstanka. Ljubav koju imamo 30 godina prema Republici pokazuje sposobnost da je sačuvamo u miru. Nikad nismo odustali od toga da RS bude ono što smo formirali 9. januara, a ovo što obilježavamo 30 godina kasnije je samo potvrda da smo sposobni da je sačuvamo”, kazao je Dodik.

Nada u Putina i još jednu srpsku državu

On je izrazio nadu da će Donald Trump ponovno biti predsjednik SAD-a te istakao kako će čekati povoljne globalne okolnosti kako bi se entitet RS odcijepio od BiH, ponavljajući da je država neodrživa.

“Prvi put u historiji, bar meni poznatoj, Srbi čekaju vrijeme. Moramo da budemo strpljivi, da razumijemo vrijeme. Samo oni narodi koji budu sposobni da razumiju ovo vrijeme i sačekaju trenutak znat će. Evropa neminovno dolazi u konfuciji, do svojih unutrašnjih problema. Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump”, rekao je Dodik.

Naveo je i kako “Srbi nikada nisu odustali od toga da Republika Srpska bude ono što je bila 9. januara 1992. godine”.

“Mi smo republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nama treba”, zaključio je Dodik.

Istakao je da je ponosan što se sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

“Rekao mi je samo jedno, a to je: ‘Mi ne napuštamo prijatelje’. Rusi su ti koji nam nisu nanijeli nikakvo zlo”, kazao je.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top