Borilački sportovi

Četvorostruka evropska prvakinja (24) poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći

Ruskinja Jevgenija Stepanova (24) četvorostruka evropska prvakinja u kunf-fu vušuu poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, objavili su tamošnji mediji.

Prema navodima ruskih medija, Stepanova je s prijateljicom i njenim mužem krenula na trening. Iz neutvrđenih razloga, automobil koji je vozio muž njene prijateljice prešao je u suprotnu traku i direktno se sudario s autobusom.

Putnici u atomobili su stradali na licu mjesta, dok je nekoliko putnika iz autobusa povrijeđeno, a nakon svega oglasiio se i predsjednik Vušu federacije Aleksandar Abramov.

“Znate, danas me zovu sa svih strana. Čak iz Irana, iz Čečenije, iz mnogih drugih regiona. Svi govore kako je divna djevojka bila, kako je bila divno vaspitana. A ona je bila siroče. Baka ju je odgajila, prošla je kroz vatru i vodu… Takav joj je život bio, ali je uvijek poštovala starije, slušala ih bespogovorno. Izuzetno je bila vrijedna i posvećena”, kazao je Abramov.

Kung-fu vušu je jedna od najstarijih borilačkih vještina koja je nastala u Kini. Iako malo poznata za razliku od drugih, zastupljenijih borilačkih vještina, ova drevna igra postala je internacionalni sport kroz Internacionalnu Vušu federaciju (eng. Interational Wushu Federation, akronim IWUF) koja organizuje Svjetska Vušu takmičenja svake druge godine.

Prvo takmičenje održano je u Pekingu 1991. godine. Vušu takmičenja se sastoje od dvije discipline: taolu (forma) i sanda (sparing).

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top