BiH

Milanović tvrdi da BiH ne bilo bez hrvatske vojske (VIDEO)

Hrvatski predsjednik Milanović je tokom obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Jajca jasno poručio kako će “Hrvatska biti protiv ukidanja Dejtonskog sporazuma” jer se “ovdje mi još malo nešto pitamo”

Cjelodnevnim programom u Jajcu je danas obilježena 27. godišnjica Vojno-policijske operacije “Maestral” i oslobođenja Jajca.

Milanović tvrdi da BiH ne bilo bez hrvatske vojske, Krišto o “zajednici konstitutivnih naroda”

Hrvatski predsjednik Milanović je tokom obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Jajca jasno poručio kako će “Hrvatska biti protiv ukidanja Dejtonskog sporazuma” jer se “ovdje mi još malo nešto pitamo”

Cjelodnevnim programom u Jajcu je danas obilježena 27. godišnjica Vojno-policijske operacije “Maestral” i oslobođenja Jajca.

Nakon svete mise zadušnice za poginule branitelje, kadrovi HDZ-a sa svih nivoa vlasti, te predstavnici udruženja položili su vijence kod centralnog spomen obilježja poginulim braniteljima.

Uslijedio je mimohod ratnih zastava te centralna svečanost.

Svečanost je ostala u sjeni niza kontraverznih izjava. Na obilježavanju, pored vrha HDZ-a BiH i HVO-a bio je prisutan i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik Milanović je tokom obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Jajca jasno poručio kako će “Hrvatska biti protiv ukidanja Dejtonskog sporazuma” jer se “ovdje mi još malo nešto pitamo”.

“Bez hrvatske vojske i HVO-a, BiH ne bi bila oslobođenja, krvavi rat i okupacija ne bi bili završeni niti bi BiH danas bila cjeloviti država”, ustvrdio je Milanović.

Svoju poruku je zaključio riječima: “Živjeli Hrvati u BiH”.

Kako je javila reporterka N1, general HVO-a Ilija Nakić prisutne je pozdravio riječima: “Dobrodošli u hrvatski grad Jajce”. On je dodao kako “neki kažu da smo UZP, a je li to hvala što smo oslobodili 26 posto teritorije Bosne i Hercegovine”.

Također, i kandidatkinja HDZ-a BiH za člana Predsjedništva Borjana Krišto kazala je kako je BiH “državna zajednica tri konstitutivna naroda”.

Izjava Borjane Krišto koja pretenduje da na izborima zakazanim za 2. oktobar sjedne u Predsjedništvo BiH, izazvala je niz reakcija.

– U državnim zajednicama naroda, narodi su ti koji nose suverenitet. Podsjećamo Borjanu Krišto da Bosna i Hercegovina nikad nije vlastiti suverenitet prenijela niti na jedan narod. Znamo da je to ono čemu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) teži, da jedan narod ima potpunu vlast na jednom dijelu teritorija. Protiv toga ćemo se svim sredstvima boriti. Svaka naša građanka i svaki naš građanin moraju imati jednaka prava na svakom pedlju naše zemlje i niko ne smije biti diskriminiran jer je pripadnik nekog od konstitutivnih naroda ili ostalih – poručila je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Narodi su ti čiji je suverenitet utkan u državnost BiH, uz garanciju njihove ravnopravnosti. Ta ravnopravnost se danas nipodaštava u ogromnoj mjeri tamo gdje je HDZ na vlasti, dodala je predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

– Na tlu Evrope ste se potrudili da ukinete evropske vrijednosti. Upravo tu gdje ste se okupili, vlada aparthejd u vidu ‘dvije škole pod jednim krovom’, protiv čega su se svim srcem borili upravo hrabri srednjoškolci Jajca. Oni odlaze iz naše zemlje zbog vaše nazadne ideologije krvi i tla. O nekim od najtužnijih scena našeg obrazovanja pisano je prije četiri dana. Pisano je o djeci Jajca koja se na odmorima druže, a kad zazvoni, razdvajaju se po etničkom kriteriju. Pitaju svoje roditelje i nastavnike zašto ih razdvajaju, a oni im to ne znaju objasniti. U oktobru dolazimo i omogućit ćemo im zajedništvo – poručila je Ćudić.

Zvizdić:Antiustavna sintagma

– Upotreba ovakve antiustavne sintagme je još jedna potvrda opravdanosti mog zahtjev za ocjenu ustavnosti kojim će se korištenje termina “zajedničke institucije” i “državna zajednica” proglasiti neustavnim. Očekujem da Ustavni sud što prije donese takvu odluku. I da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno – teritorijalne jedinice u sastavu BiH. I ništa više, poručio je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP).

BiH je, dodaje on, država koja ima svoj teritorijalni integritet, suverenitet, političku neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet.

-Ne postoje, niti će ikada postojati “zajedničke institucije”, nego samo institucije države BiH. Dakle, BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica. Prije svega i iznad svega država BiH, poručio je Zvizdić.

 

Najnovije vijesti

To Top