Regija

Evo kako možete pomoći Josipu (8) koji je u oluji izgubio svoj dom, knjige i medu

Nevrijeme nezapamćenih razmjera pogodilo je Čazmu i okolicu. Uništeno je na desetke kuća, a zbog velikih oštećenja nekoliko je obitelji noć provelo izvan svog doma. Među njima je i obitelj Devčić iz sela Suhaja pokraj Čazme. Njihov je dom u potpunosti uništen.

Snažno olujno nevrijeme koje je poharalo Čazmu uništilo je na desetke obiteljskih kuća. Među njima je, nažalost i dom obitelji Devčić iz sela Suhaja. Ondje smo upoznali Josipa (8), dječaka koji ide u drugi razred osnovne škole koja je također stradala.

‘Stisnuo sam se uz seku i Bena’

– Toliko je puhalo, samo sam se stisnuo uz seku i uz Bena – rekao nam je tiho dok mu se crni pas Ben motao oko nogu.

Skupili su se kod štoka u kući, poučeni iskustvom potresa, dok je vjetar nosio sve pred sobom.

Štala koju su imali u potpunosti je urušena, svi su stropovi u kući prokisnuli, a uništen im je i namještaj. Njegovi su roditelji u trenutku najjačeg udara bili na poslu, pokušavali su ih nazvati, ali linije nisu radile.

‘Nemam signala, a djeca su mi sama doma’

– To je najgori osjećaj, taj trenutak kad nemate signala, znate da su vam djeca kod kuće sama, a ne možete do njih. Vidjela sam koliko je lijevalo i samo sam mislila gdje su mi djeca – rekla nam je je još uvijek uplašena Marijana Devčić.

‘Sami ovo nećemo moći’

Sljedećih će dana, rekli su nam, spavati u motelu, a poslije – ne znaju. Sami ovo, naime, neće moći popraviti.

– To je sve kompletno otišlo, evo, ovo je bila staja, sad od nje nema više ništa – rekao nam je Josipov tata Branko, dok je prstom upirao u porušene cigle. Pa je obrisao lice i rekao da je važno samo da je glava na ramenima.

Josip je izgubio i svog omiljenog medvjedića kojeg je dobio na poklon kad je bio u bolnici.

Smočene su mu i školske knjige, krevet, igračke. Uz slabašan je osmjeh, onaj iskreni dječji, potpuno svjestan katastrofe koja mu je u nekoliko sekundi promijenila život, dodao da ne plače.

Ne plačem, samo mi je žao…

– Ma ne plačem ja, samo mi je žao, onako, žao mi je – rekao je.

Sami neće moći. Kako bi se što prije vratili u svoj dom, potrebna im je i vaša pomoć. Prilažemo račun mame Marijane, ovo su podatci za uplatu, a za adresu obitelji možete se javiti na redakcijski mail.

Marijana Devčić
IBAN: HR2524020063207652808
Opis plaćanja: humanitarna pomoć zbog oluje u Čazmi

(Izvor: 24sata.hr)

Najnovije vijesti

To Top