Borilački sportovi

Sjećate li se Zije Polje? Borba koja je simbol jednog vremena i nade

Ljubitelji borilačkih vještina u BiH nakon rata pratili su uzbudljive mečeve Zije Polje tada najpoznatijeg kickboxera.

Jedna od najluđih borbi viđenih u borilačkom svijetu tih godina (neki kažu i svih vremena) bila je ona u Sankom Mostu u kojoj se sudario sa Nizozemcem Orlandom Breinburgom.

Poljo se u borbi koja se i danas gleda na Youtube-u vratio iz nemogućeg. Nizozemski borac teško ga je nokautirao, sudija je svirao kraj, no, nakon gužve u ringu meč je nastavljen. Zijo se onda poput Rocky-a vratio u meč i pobijedio protivnika koji je te noći u Sanskom Mostu, reći će mnogi, morao biti poražen.

Iako borba u Sanskom Mostu iz ove perspektive izgleda nemoguće, ipak, danas budi nostalgiju.

Bio je to period u BiH kada je narod bio optimističan, željan zabave, bio je to period kada se narod u Bosni i Hercegovini vraćao iz teškog knock out-a, baš kao i tadašnji heroj Zijo.

Mnogi ni tim ljudima u Sanskom Mostu nisu davali šanse, meč je možda bio završen, sudija je svirao kraj, a narod se vratio u meč ina kraju slavio. Ta je pobjeda nad zlom bila mnogo veća nego ona Zijina.

U dvorani u Sanskom Mostu, bilo je kažu dva puta više navijača nego što ih može stati, oficijelni spiker morao je smirivati narod koji je čekao svog heroja. Sve ono što se dešavalo u ringu danas je nebitno, a ono što je najvažnije je ta energija. Energija koja se osjeti i na lošem Youtube snimku. Energija koje nažalost više nema.

Sjetite se, kada ste posljednji put vidjeli ili osjetili ovakav naboj? Decenije od Zijine borbe, učinile su, da je narod teško obradovati, a sve rijeđe ima i junaka. Lana Pudar, bljesak košarkaša, Zmajevi na SP, na prste jedne ruke brojimo sportske ali i životne radosti.

Malo je falilo, bilo je puno lakše, tada, kada je Zijo izgubljeni meč pretvorio u pobjedu, biti sretan i misliti da će biti samo bolje.

Danas kada sasvim slučajno Youtube pusti snimak legendarne borbe, shvatimo koliko smo nazadovali po pitanju druženja, zabave, optimizma. Zagledani u telefone, roditelji i djeca, ubijeni retorikom kandidata na izborima, vlasti i opozicije traže put za ići dalje. Nekad je bilo dovoljno da se Zijo pobije u Sanskom Mostu, da ga gleda milion ljudi na TV-u, da kliče cijela Krajina u dvorani.

Na kraju, u ovoj zemlji više nema ni Zije, živi i radi u Njemačkoj. Trenira neke nove borce. One koji nikada neće saznati kako se u Sanskom Mostu meč ne može izgubiti.

(Izvor: N1)

Najnovije vijesti

To Top