ISTAKNUTE VIJESTI

Pogledajte kako je izgledalo privođenje Sade Đuguma, uhapšenog u okviru FUP-ove akcije Hum

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a

Pripadnci Federalne uprave policije (FUP) jutros su na području Mostara i Tomislavgrada proveli akciju “Hum”, te su tom prilikom privedene dvije osobe.

Osumnjičeni se terete za više krivičnih djela, a prilikom pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađena je droga i još neki predmeti.

Saopćenje FUP-a, povodom ove akcije, prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, realizovali operativno taktičku akciju kodnog naziva „Hum“ na području Mostara i Tomislavgrada, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, te krivičnim djelima „Izazivanje opće opasnosti“, „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, „Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje“, Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ovom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa čelu sa licem inicijala S.Đ koja se dovodi u vezu sa izvršenjem naprijed navedenih krivičnih djela, na način da je ista s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave.

Vezano za navedeno, u sklopu današnje operativne akcije policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršili više pretresa na području Mostara i Tomislavgrada, te su tom prilikom slobode lišena lica inicijala S.Đ. (1978) iz Tomislavgrada i I.V. (1960) iz Mostara, dok su lica A.F (1991) i A.Š. (1987) iz Mostara ispitana, a koja se nalaze na izdržavanju kazne po drugom osnovu.

Prilikom pretresa pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičena lica pronađeno je oružje, praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem pomenutih krivičnih djela.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Najnovije vijesti

To Top