ISTAKNUTE VIJESTI

Protesti u Iranu zbog smrti pritvorene žene, Iranke se šišaju i skidaju hidžab

Foto: Yasin AKGUL / AFP

Širom Irana danima traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mashe Amini koju je prošle sedmice pritvorila “policija za moral” zbog nošenja “neadekvatnog“ hidžaba, a koja je u pritvoru preminula nakon srčanog udara. Iračani se sukobljavaju s policijom, a žene se šišaju kosu, skidaju hidžab i pale marame.

Brojna videa objavljena su na društvenim mrežama.

Do sada je u protestima poginulo osam osoba, uključujući pripadnika policije i provladinog pripadnika milicije.

@nikaazarriii

#mahsaamini #iran #persiantiktok

♬ original sound – em🤍

Protesti, koji su bili koncentrisani u sjeverozapadnim regijama Irana naseljenim Kurdima, proširili su se na najmanje 50 gradova i mjesta širom zemlje i najveći su od vala demonstracija 2019. zbog povećanja cijena benzina.

@viceworldnews

A woman cut her hair in front of crowds of people in Iran as protests continued following the death of Mahsa Amini. #iran #tehran #hijab #mahsaamini #womensrights #womenoftiktok #hijabian #iranian #protest #hairtok

♬ original sound – VICE World News

U izvještajima kurdske grupe za ljudska prava Hengaw, koje Reuters nije mogao provjeriti, navodi se da je ubijeno 10 demonstranata. Troje je umrlo u srijedu, dodajući sedam osoba za koje je grupa rekla da su ih ubile snage sigurnosti, piše Reuters.

@parisamansourie

#مهسا_امينى #مهساامینی #mahsaamini #iran #sos

♬ original sound – em🤍

Zvaničnici su negirali da su snage sigurnosti ubile demonstrante, sugerirajući da su ih možda ubili naoružani disidenti.

Video snimci dijeljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako oštećuju simbole Islamske Republike i sukobljavaju se sa sigurnosnim snagama.

Objavljeni su i snimci gdje žene u znak protesta skidaju hidžab, pale marame i šišaju kosu.

(Izvor: N1)

Najnovije vijesti

To Top