BiH

Hamdija Abdić bez dlake na jeziku o protekle 4 godine: Koliko nam je Vlada FBIH pomogla, a koliko Vlada USK odmogla

Ne mogu se složiti sa podvalama da ”Sarajevo” ne ulaže u Unsko sanski kanton. To je notorna neistina jer je u mandatu premijera Fadila Novalića iz budžeta FBiH u Krajinu usmjereno 248 miliona KM, a trenutno je u toku realizacija još 51,5 milion KM.

Možete li zamisliti koliko ide ljudska sujeta i laž kad naprimjer znamo da je Vlada Federacije BiH u zadnje tri godine, kao nikad dosada, uplatila pomoć Vladi Unsko-sanskog kantona 77,4 miliona KM. I sad ako me pitate, da li se vide toliki milioni, a ja, bez dlake na jeziku ću vam odgovoriti da građani to i ne vide isključivo radi nesposobnosti kantonalne vlasti.

Umjesto da su taj novac uložili u razvoj općina i gradova, oni su sve pare potrošili na plate i druge naknade. Čuo sam negdje da kažu, pa digli smo neke poticaje za tri puta, a koliko su novca dobili trebali su ih podignuti za dvadeset puta. I onda sebe predstavljaju kao uspješnu vladu od koje građani imaju korist. Žalosne su one osobe koje grade svoj uspjeh lažući građane, a laž je kao voda, uvijek nađe svoj put i izađe na vidjelo.

Ako se sjećate odmah u početku mog mandata sam uspio izlobirati i obezbjediti 4 miliona KM za prevazilaženje teške sutuacije uzrokovane migrantskom krizom. Napominjem da su krizom bili isključivo pogođeni grad Bihać i općina Velika Kladuša. Opet ako me pitate šta su te lokalne zajednice od toga dobili, nisu ništa. Ni jedna jedina konvertibilna marka nije legla na račun građana Bihaća i Velike Kladuše! Ovdje u Vladi Unsko-sanskog kantona su valjda navikli da im mi šaljemo novac, a da ih oni troše bez ikakvog reda i uz to još da galame na Sarajevo, želeći sakriti svoju vlastitu odgovornost i netransparentno trošenje sredstava.

Pa onda uzmite aerodrom u Bihaću, dok Vlada Federacije BiH pored cca 40 miliona KM doznačenih sredstava gleda kako obezbijediti dodatna sredstva, Vlada USK gleda kako opstruirati taj projekt i kako ga prebaciti iz Bihaća u neki drugi grad USK-u. Zamislite samo da aerodrom koji se gradi na području Unsko-sanskog kantona nije dobio nijednu konvertibilnu marku od Vlade Unsko-sanskog kantona. Pitate se vjerovatno i da li je to moguće i zašto nisu dali,a imali su nikad veće budžete? Pa upravo zbog toga jer su im trebali novci za kupovinu 16-te ruke u skupštini i vlastite potrebe, a možda i zbog ljubomore da Bihać kao centar kantona dobije aerodrom.

Kad govorimo o zdravstvenom sistemu, bez obzira što nismo nadležni, mi smo sa nivoa FBiH samo za KB ”dr Irfan Ljubijankić” obezbijedili preko 20 miliona KM, za Opću Bolnicu Sanski Most oko 3 miliona KM, za Dom zdravlja Bihać također 3 miliona KM i umjesto da se sa “našim” parama krene u razvoj zdravstvenog sistema, mi dobijemo izjavu trenutnog ministra zdravstva Vlade USK da će riješiti problem zdravstvene zaštite Bišćana tako što će ispred Doma zdravlja Bihać uvezati nekoliko kontejnera pa ćemo se moći tu liječiti. Moram spomenuti i da skoro 3 godine čekamo novu zgradu Doma zdravlja Bihać, ali očito dok je Vlade Unsko-sanskog kantona kojom rukovodi trenutna vlast, Bišćani će se i dalje liječiti u kontejnerima.

Pa siguran sam da primjetite da se putna infrastruktura pomalo radi, a reći ću vam da su računi puni novca doznačenog iz Federacije. Zašto se sporo radi i ko to opstruira treba pitati nadležne!

Dalje, Nacionalni park ”Una” umjesto da bude fokus Vlade USK, jer znamo koliko samo turista svake godine dođe na Unsko-sanski kanton, mi smo opet sredstva morali tražiti od Vlade FBIH, a ne od naše kantonalne vlade. Pitamo se zašto Vlada Unsko-sanskog kantona na čelu sa Mustafom Ružnićem opstruira razvoj Bihaća?

Ono gdje se nismo miješali to je primjera radi ŠPD “Unsko – sanske šume”, i odmah problem, zaposle preko stranačke linije preko 200 ljudi, umjesto zaposlenika oni dobiju sakupljače glasova i dovedu preduzeće pred stečaj. Upravo zbog toga zadnjih godina ovo preduzeće posluje u minusu. Ovom prilikom neću ni spominjati privatne poslanike sa privatnim ministrima, nema smisla. To već i ptice na grani znaju.

Nemam ja dlake na jeziku, ja govorim samo istinu kako bi građani mogli znati pravu stranu priče. Uostalom, ja sam četiri godine radio posao Zastupnika u Parlamentu FBiH i pokazao da možemo naprijed, a sjetite se samo moje inicijative za Izmjenu zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Odmah su mi u startu kazali, ne idi u to, to je nemoguće promjeniti, samo ćeš dobiti neprijatelje. U tom trenutku sam im rekao ko je god protiv mog kantona, taj je moj neprijatelj, i vidite danas, usvojene izmjene zakona i Unsko sanski kanton svake godine dobija minimalno 20 miliona KM više. Ukoliko budemo svake godine samo ovaj višak od neplanskih 20-tak miliona ulagali u razvoj pravih projekata, a ne u kupovinu 16-te ruke, Unsko-sanski kanton će postati idealan kanton za život.

Isto tako, sjetite se da je moja inicijativa da se pored kantona, sredstva moraju obezbijediti i za općine i gradove, pa tako lokalne zajednice na Unsko-sanskom kantonu godišnje mogu aplicirati do 8 miliona KM projekata. Pa sjetite se da sam bio jedan od inicijatora donošenja seta boračkih zakona. Radio sam ozbiljne stvari, vjerujte mi. Ustvari bilo bi malo nekorektno da ne priznam, u realizaciji svojih zamisli znao sam naići na zid, mnogi su me opstruirali, ali sam išao do kraja i često se naslanjao na predsjednika Izetbegovića. Kad god nam je zapelo za Unsko-sanski kanton on je odapeo. Pa jesmo li svjesni da je predsjednik Izetbegović postao najveći pobornik aerodroma u Bihaću, putne infrastrukture na USK, brze ceste Bihać – Velika Kladuša i niza drugih projekata. Smatram da to građani Unsko sanskog kantona moraju znati i na osnovu toga donositi sud, a ne na osnovu laži iz Vlade USK koji sebe još i opozicijom nazivaju, a potrošili su milijardu maraka u protekle 4 godine, a nikom račune nisu polagali.

Da ne spominjem kako su još onog opozicionara doveli na Una regatu i kako ga svake četiri godine redovno dovode i to samo pred izbore. Ja mislim da ga džabe vodaju, ali hajde, njima na dušu. To mu je bila idealna prilika da vidi kako je Bihać lijep grad.

Uz dužno poštovanje, ja sam pokazao da sam lokal patriota jer sam se borio za svaku općinu i grad sa Unsko-sanskom kantonu jednako i ravnomjerno. Bio sam sušta suprotnost Vladi Unsko-sanskog kantona koja je, kako su mi prenijeli, od svih investicija koje idu sa kantona prema gradovima i općinama USK raspoređena na način da su 63 posto poslali u Cazin a 37 posto na sve ostale općine i Grad Bihać. To je nekorektno i protestujem radi toga.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top