ISTAKNUTE VIJESTI

Zastrašujući snimak pokazuje konvoj Putinovih elitnih nuklearnih snaga

Vojni stručnjak je također sugerirao da bi Rusija mogla premjestiti ovu opremu prije vježbi za svoje strateške raketne snage

Zastrašujući snimak konvoja koji prevozi opremu za ruske nuklearne snage mogla bi biti “poruka Zapadu”, tvrdi vojni obavještajni stručnjak. Video snimljen na nepoznatoj lokaciji u centralnoj Rusiji prikazuje voz natovaren vozilima i opremom koji očito ide prema prvoj liniji fronte u Ukrajini, javlja The Sun.

Vojni analitičar sa sjedištem u Poljskoj, Konrad Muzika, rekao je da je voz povezan s jedinicom koja upravlja s desetak centralnih skladišta za nuklearno oružje.

Vježba “Grom”
– Ovo je zapravo oprema koja pripada 12. Glavnoj upravi ruskog Ministarstva odbrane. Uprava je odgovorna za nuklearno streljivo, njegovo skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama – rekao je Muzika te naglasio da video ni na koji način ne prikazuje “pripreme za nuklearno lansiranje”.

Ipak, dodaje da je značajno što se ovo događa nakon što je Ukrajina upozorila na “vrlo visok” rizik da Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje.

– To bi mogao biti oblik signaliziranja Zapadu da Moskva eskalira – rekao je Muzika, referirajući se na govor ruskog predsjednika Vladimira Putina od petka i na njegovo upozorenje na nuklearni rat. Muzika je također sugerirao da bi Rusija mogla premjestiti ovu opremu prije vježbi za svoje strateške raketne snage – glavnu postrojbu nuklearnog odvraćanja zemlje.

– Ruske RVSN snage obično intenzivno treniraju tokom jeseni. Rusija bi mogla izvesti vježbu strateškog odvraćanja “Grom” u oktobru, tako da bi ovaj voz mogao biti priprema za tu vježbu – objasnio je.

“Grom” su godišnji manevri velikih razmjera ruskih strateških nuklearnih snaga.

Najveći atomski arsenal na svijetu
Povlačenje ruskih snaga iz ključnog grada Limana u subotu, koji je korišten kao logističko i transportno središte za operacije Kremlja na sjeveru regije Donjeck, predstavlja neugodnost za Moskvu. Rusija je priznala da su njezine trupe napustile Liman kako bi izbjegle da ih okruži ukrajinska vojska.

Ramzan Kadirov, šef čečenske regije u Rusiji, rekao je da bi Moskva trebala razmotriti korištenje nuklearnog oružja male snage u Ukrajini.

– Po mom mišljenju, treba poduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja izvanrednog stanja u pograničnim područjima i uporabe nuklearnog oružja male snage – rekao je Kadirov.

Drugi glavni Putinovi saveznici, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, sugerirali su da će Rusija možda morati pribjeći nuklearnom oružju.

Rusija ima najveći atomski arsenal na svijetu – uključujući taktičko nuklearno oružje male snage.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top