BiH

Schmidt pojasnio svoje odluke i najavio nove: Do sljedećih izbora želim uvesti elektronsko glasanje

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je press-konferenciju na kojoj je objašnjavao svoju odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

“Posljednjih dana nisam bio baš onako nezaposlen kao što znate. Prvo bih želio, nekoliko dana nakon izbora, u trenutku kada ne znamo detaljno rezultate izbora da se zahvalim građanima i biračima. Vi ste odabrali svoje pravo i brali ste. Na početku godine sam rekao kakav god Izborni zakon bio, izbori će biti organizirani. Mogu da vidim da su na vrijeme organizovani upravo kako zakon i propisuje. Znate da je bilo teško i da se odvoji budžet za izbore. To se moglo uraditi, ali ipak se nisu uspjeli dogovoriti o tome. To je dovelo do toga da sam donio odluku o finansiranju izbora i dobro je da smo to uradili”, rekao je Schmidt.

Potom je kazao da je opet bilo izbornih pravara, ali manje.

“Želim da ustanovim da nismo sigurno mogli skroz eliminirati prevare i izborne krađe, ali nakon razgovara u CIK-u i sa predstavnicima Pod lupom i drugim posmatračima smo utvrdili da je ovo dobar smijer i da je bilo manje kršenja, a to je u vezi s tim da sam donio i paket integriteta nakon što se stranke nisu mogle dogovoriti oko tih stvari. Za naradne izbore želim uvesti u elektronsku registraciju”, naveo je Schmidt.

Onda je objasnio zašto je nametnuo nove izmjene.

“Birači imaju pravo da se većine koje su birali vidimo u rezultatima. Mi smo nažalost, posebno u FBiH, morali utvrditi da četiri godine nismo imali izabranu vladu ni Predsjedništvo i sve se to zasniva na odlukama iz 2014. godine. Moj cilj je bio i ostao da nam se to ovog puta ne desi. Zemlja koja želi u EU, ako ćemo poslušati želju građana, mora stvoriti osnove za tako nešto. Ja sam zbog toga stvorio uslove za to, da u kratkom roku nakon izbora, donesu odluku ko će biti predsjednik, premijer…”, pojasnio je Schmidt.

Njega, kako je rekao, čudi što su njegove odluke nekoga iznenadile.

“Razgovarao sam s predstavnicima stranka koji su izrazili razumjevanje za moju odluku. Želim zahvaliti zbog toga, nije normalno da u jeku izborne noći da se razgovara tako mirno i trezveno. Ako vas zanima to su bili razgovori sa SDA, Željkom Komšićem, HDZ-om i svim ostalim strankama. Upravo one građanske stranke koje su mi veoma bitne i koji su veliki elementi demokratskog društva. Nije riječ da se utječe na volju birača, zato sam šutio do zatvaranja izbornih jedinica. Nije cilj ni da se nekome da prednost ili nekome oduzme, pa sam razmišljao o terminu”, naveo je Schmidt.

“Bila mi je bitna jurisdikacija i funkcionalnost Federacije. Očekuje nas velika reforma izbornog zakonodavstva i to se mora učiniti. Kada je riječ o presudama Zornić, Sejdić i Finci, one se moraju implementirati i tu nema nikakvog odlaganja. Ako hoćete, ja čestitam svima onima koji će u narednim danima imati obavještenja da su izabrani u parlament i prvi zadatak im mora biti da se zajedno pobrinemo za implementaciju ovih presuda koje čekaju 12 godina. To vidim kao nastavak onoga što sam započeo u FBiH”, rekao je Schmidt.

Onda je govorio o odlukama koje je već donio.

“Spreman sam na diskusiju, ali isto tako nakon nje donosim odluke. Kada je riječ o tri procenta, to je shvaćeno na drugačiji način. To znači da shvatam da trebamo tražiti druge načine pa sam došao do toga da povećam broj delegata sa 17 na 23. Imali smo disproporcionalnost koja je bila velika. Želio sam da uzmem u obzir presude i uvedem novi aspekt. U postupku izbora predsjednika FBiH su uvedene novine. Zbog toga sam dao rokove s obavezom da se naprave prijedlozi i nominuju kandidati. Ukoliko se ne donese odluka u određenom roku, onda će se taj proces prilagođavati. Želim poštovati odluku birača, preporučujem da se diskusija o presudi ‘Ljubić’ završi. Za mene je slučaj ‘Ljubić’ pravno gledano okončan”, kazao je Schmidt.

(Izvor: Raptor.ba)

Najnovije vijesti

To Top