ISTAKNUTE VIJESTI

Kako je biti ruski zarobljenik u Ukrajini? Novinarima su govorili o mobilizaciji i zašto ratuju

Ruski zarobljenici u zatvorskoj kantini (Foto: Hromadske)

Jedan od ukrajinskih medija donosi reportažu o tome kako Ukrajina tretira ruske zarobljenike u Lavovskoj oblasti. Novinari su razgovarali s nekima od njih.

Dok Rusi ukrajinske zarobljenike drže u, kako izvještava portal Hromadske, strašnim uslovima, ruski zarobljenici u slobodno vrijeme gledaju filmove i čitaju. Ukazano je da je za ove zarobljenike Lavovskoj oblasti godišnje potrebno više od dva miliona grivna (više od 100.000 KM).

Danilo Morozov je zarobljenik, a u trenutku posjete novinara čitao je roman o životu španskog umjetnika Goye. U razgovoru s novinarima istakao je to da je mjesečna plata regruta 2.000 rubalja (60 KM). Ovaj mladić u dvadesetima tvrdi da mu je ponuđeno da ratuje za 45.000 rubalja (1.400 KM) i da je zbog toga pristao da ratuje u Ukrajini.

Jurij Žukov je 32-godišnji zarobljenik koji je istakao da je njegova vojna jedinica bila prisiljena da ratuje. Prema njegovim navodima, mnogi su pokušali odbiti da ratuju, ali da je to bilo uzaludno. Ukazao je da su bili zastrašivani mogućnošću 15-godišnjeg zatvora ako odbiju. Naveo je da su vojnici od komandira tražili da se vrate kući, ali da ih niko nije slušao.

U reportaži je istaknuto da ruski zarobljenici imaju priliku da jednom sedmično telefonski pozovu srodnike. Žukov je u kontaktu sa suprugom, a imao je i jednu poruku za sunarodnjake.

“Prije nego što uzmete oružje, prvo razmislite o njemu. Razmislite o porodici, voljenima, majci i ženi. Komanda te treba dok si na nogama. Ako vam se nešto desi, niko od kolega ti neće dati ni čašu vode. To je gorka istina i to se mora prihvatiti”, izjavio je.

Zarobljenici imaju priliku da se bave sportom. Grupa njih je tokom novinarske posjete igrala nogomet. Prema riječima Žukova, postoji stroga kontrola. Između ostalog, svako jutro se postrojavaju i prozivaju.

Hromadske pišu da većina zarobljenika tvrde da su prisiljeni da ratuju i da se uopće nisu borili – neki su kuhali, neki kopali rovove, neki gradili vojne objekte. Tu su i oni koji su ukazali na to da su im sunarodnjaci ucjenjivani prilikom regrutacije. Sergej je istakao rođaka kao nekoga ko je ucjenjivan zatvorom zbog posjedovanja droge.

“Ovo je ludost, čemu sve ovo? Mobilizacija? Prvo su odvedeni pijanci, a potom je naređena mobilizacija. Pitajte bilo koga među zarobljenicima – ne postoji podrška. Svi žele da idu kući. Ne znam šta je (Vladimir) Putin (predsjednik Rusije) htio od Ukrajine”, pita se Sergej.

Jedan od zarobljenika svjedoči da je disciplina među vojnicima vrlo loša.

Prilikom boravka u trpezariji ne gledaju Ukrajincima u oči. Kažu da se srame gledati im u oči. Na dan posjete novinara jeli su supu, krompir, meso, kupus salatu i hljeb. Uvjeravaju da im je obrok ukusan. Rade osam sati dnevno i čak su, kako pišu Hromadske, plaćeni za to. Imaju i zdravstvenu njegu.

(Izvor: Klix.ba)

 

Najnovije vijesti

To Top