ISTAKNUTE VIJESTI

Turski proizvođač dronova najavio: Uskoro ćemo imati rješenje za iranske “kamikaze” u Ukrajini

U toku testiranje raketa vazduh-vazduh (Foto: EPA-EFE)

Turski proizvođač dronova Baykar saopćio je kako će kompanija uskoro imati rješenje koje bi trebalo pomoći Ukrajini u borbi protiv iranskih dronova “kamikaza” kojima je ruska vojska izvršila napade na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini.

U razgovoru za njemačku agenciju DPA, izvršni direktor kompanije Haluk Bayraktar izjavio je kako inžinjeri svakodnevno rade na unapređenju bespilotnih letjelica turske proizvodnje.

“Uskoro će naše bespilotne letjelice Bayraktar TB2 i Akinci imati rakete vazduh-vazduh, ne samo da bi gađali bespilotne letjelice već i drugu avijaciju. U toku su testiranja”, rekao je Bayraktar tokom sajma odbrane u Istanbulu.

Tokom ovog sajma, potpisan je i ugovor između kompanija Baykar i Roketsan za integraciju rakete protivzračne odbrane Sungur za borbu protiv bespilotnih letjelica.

“Sungur je provjerena municija, posebno protiv pokretnih ciljeva kao što su helikopteri i dronovi. Korištenje municije kao vazduh-vazduh s naših bespilotnih letjelica promijenit će stanje na terenu”, rekao je Murat Ikinci, direktor Roketsana.

Kada je riječ o rješavanju problema iranskih kamikaza dronova, direktor Baykara je izjavio kako će kompanija nastaviti podržavati Ukrajinu.

“U svakom slučaju, moramo biti spremni s protumjerama. Mi u potpunosti podržavamo Ukrajinu u odbrani suvereniteta. Kamikaza dronovi su spori, bučni i raspoređeni na malim visinama što ih čini lakim metama”, rekao je Bayraktar.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top