BiH

Otac Džemala Čardakovića, ubijenog u Americi: Džemal je bio ranjen i u logoru, a starijeg sina su nam ubili u Sarajevu

Foto: AL. BAJRAMOVIĆ

Tišina je zavladala Stoboranima kod Han-Pijeska nakon vijesti da je u Nju Hempširu u SAD ubijen 45-godišnji Džemal Čardaković, vozač kamiona porijeklom iz ovog sela.

Najteže je Ramizu i Razi, roditeljima kojima svaki poziv i posjeta puno znače, ali istovremeno i bole jer je rana još svježa, a, nažalost, nije jedina u njihovom životu.

Kupio kuću

– Nisam se još čuo sa snahom, unukom… Ne mogu, dok me malo ovo ne popusti. Ubili su mi i starijeg sina Midhata, u Sarajevu. Zaklali su ga na pragu. Nakon dvije godine i dva mjeseca sada me i ovo potrefilo. Ne znam kako ovo podnosim. Da mi nije bilo ljekara, mislim da bih i ja umro – kaže Ramiz Čardaković, otac rahmetli Džemala.

Džemal Čardaković bio je žrtva torture u logoru u Rogatici. Zarobljen je u grupi ranjenika iz Žepe, a u logoru je mučen i premlaćivan.

– Oni su nas u Žepi prevarili i rekli da će sigurno pustiti ranjenike, a Džemal je bio ranjen. Onda su dali uvjet da se preda vojska, a kad mi nismo pristali, zaustavili su u Rogatici kamion s 40 ranjenika. Odveli su ih u logor, gdje su bili od jula 1995. do januara 1996. Mislim da su razmijenjeni tek početkom februara, ali su se žestoko na njima iživljavali – kaže Ramo Čardaković, Džemalov rođak.

Džemal je predao papire i otišao u SAD, gdje se oženio Minelom iz Podčauša kod Bratunca, s kojom ima troje djece – Jasminu, Alena i Adema.

– Kad je poginuo Džemal Bijedić 1977., on se rodio i po njemu je dobio ime. Kad se nakon dvije godine rodila njegova sestra, Ramiz je odlučio da joj da ime Razija, po supruzi Džemala Bijedića – govori Ramo.

U Lukavcu je Džemal prije nekoliko godina kupio zemljište i izgradio prelijepu kuću, ali baš kada je trebao da uživa u rezultatima svoga rada, san je prekinut.

– Otišao je odavde u prošlu nedjelju. U ponedjeljak je sjeo u avion. Tragedija je veća što je s njim bio sin, mali Alen, i od šuraka mu dijete. Oni su to sve vidjeli. Bacili su nešto na njegov kamion, izašao je da pita zašto, a ovaj ga je iz pištolja upucao pravo u glavu. Mali je s njegovog mobitela javio majci da je babo mrtav… Sad se bojim za dijete, da mu nešto ne bude – dodaje Džemalov otac Ramiz Čardaković, u ratu ranjavani borac i dobitnik „Zlatnog ljiljana“.

Sve izgrlio

Prisjetio se i rođak Ramo rastanka s Džemalom.

– Kad bi dolazio ovdje, sve bi obišao, ali rijetko je on htio nekog zagrliti. Sad, kad je krenuo, sve je redom izgrlio, onako bratski. Baš kao da je imao neki predosjećaj – dodaje Ramo Čardaković.

Porodica je zahvalna rodbini i prijateljima iz Nju Hempšira i grada Mančestera, koji Džemalovoj porodici pomažu da preživi tragediju. Dženaza će, po želji najbližih, biti klanjana u SAD.

Džemala Čardakovića je u subotu ubio 22-godišnji Tajris Heris (Tyrese Harris), koji je uhapšen nakon pucnjave te je optužen po dvije tačke optužnice za ubistvo iz vatrenog oružja.

I stariji Midhat Čardaković imao je 45 godina kada su ga u Ahatovićima 12. avgusta 2020. godine ubile komšije Aldin i Senad Šabić.

Ocu i sinu 32 godine zatvora
Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kazne zatvora ocu i sinu Senadu i Aldinu Šabiću te im izrekao pravomoćnu presudu za ubistvo komšije Midhata Čardakovića u Ahatovićima i nanošenje lakših povreda supruzi nastradalog.

Otac i sin su tada osuđeni na ukupno 32 godine i 10 mjeseci zatvora, odnosno Aldin Šabić dobio je 16 godina i 10 mjeseci, a Senad Šabić 16 godina zatvora.

(Izvor: Avaz.ba)

Najnovije vijesti

To Top