Svijet

Ukrajinci u jednom danu oborili četiri helikoptera, objavljen snimak jednog rušenja

Screenshot: Twitter

Tokom nacionalnog obraćanja u ponedjeljak, predsjednik Ukraijine Volodymir Zelensky je izvijestio da su se ukrajinske snage odbranile od ruskih zračnih napada i dodao da su oborena četiri ruska helikoptera, tri jurišna Ka-52 Aligatora i jedan Mi-8.

“Danas su naše zračne snage i svi koji su uključeni u zaštitu neba napravili sjajan posao”, rekao je Zelenski. Većina objekata koje su teroristi identificirali kao mete su spašeni.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je na Twitteru objavillo video obaranja ruskog helikoptera “Mi-8”.

Mil Mi-8 je helikopter srednje kategorije s dvije turbine dizajniran u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina prošlog vijeka. Sada ga proizvodi Rusija a pored najčešće uloge transportnog helikoptera, Mi-8 se također koristi kao zračno kompando mjesto, naoružana topovnjača i izviđačka platforma.
Uz srodni, snažniji Mil Mi-17, Mi-8 je među najproizvođenijim helikopterima u svijetu kla koristi ga preko 50 zemalja. Ovaj tip helikoptera posjeduju i Oružane snage Bosne i Hercegovine, no zbog izuzetno nepovoljnih uslova remontiranja, pogotovo nakon početka rata u Ukrajini, izvjesno je da će biti otpisani te da će se u potpunosti preći na korištenje helikoptera američke proizvodnje.

Najnovije vijesti

To Top