BiH

Milanović: Nekada su HVO i Armija BiH djelovali kao saveznici, ali Bog te pit’o šta je danas s tim

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Prilikom obilježavanja 28 godina od oslobodilačke operacije “Cincar” u kojoj su snage HVO-a u sadejstvu sa Armijom BiH oslobodile dijelove Kupresa, prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je podsjetio na teške ratne dane, ali i vrijeme sloge i zajedništva, te velike podrške koju je Hrvatska davala operacijama oslobođenja.

Milanović je naglasio značaj operacije Cincar rekavši da je “Ovo bio početak kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu.” Podsjetio je i da su tada u oktobru 1994. godine kao saveznici djelovali HVO i Armija BiH, da je to bilo dobro, ali da je danas drugačije, “Bog te pitao šta je sada sa tim savezništvom”.

Ponovio je da je Hrvatska vojska dovela do toga da Banja Luka bude ugrožena i pred predajom, a ne NATO bombarderi te da je “bosanski rat bio i naš rat”.

Okarakterisao je Bosnu i Hercegovinu kao “dejtonski međunarodni ugovor o podjeli utjecaja”, te naglasio da unatoč svemu BiH vidi kao prijateljsku susjednu državu.

Milanović se ponovo osvrnuo i na rezultate izbora te dodao da izmjene izbornog zakona nisu donijele mnogo:

“Izborima se nije promijenilo ugnjetavanje Hrvata. Princip je ostao neokrnjen, a to je princip nepravde i nepoštenja. To se mora izmijeniti i promijeniti”

Naglasio je da je za opstojnost Hrvata u BiH potrebna pomoć hrvatske države te da je pozitivno to što je “svadljivost prestala” i da se gotovo svi u Hrvatskoj slažu oko pitanja Bosne i Hercegovine.

Kao najsnažniji instrument pomoći izdvojio je EU i NATO, te usporedio to sa municijom, tenkovima i vojnicima koje je Hrvatska slala u BiH tokom rata.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top