Svijet

“Kao Wagnerovo meso”: Duboko nezadovoljstvo vojnika koje mobilizira Rusija i koristi ih kao topovsko meso

Foto: TWITTER

Meduza, nezavisni ruski portal, donio je priču pod naslovom “Kao Wagnerovo meso”, referirajući se na zloglasnu grupu plaćenika koja za Moskvu već godinama ratuje u Africi, a sada drže liniju na jednom dijelu ratišta na istoku Ukrajine.

Grupa Wagner je djelovala i u Libiji, gdje su ih Turci razbili, navodi Meduza te dodaje kako i ova grupa ima problema s ljudstvom zbog čega izvlači zatvorenike iz ruskih zatvora.

Kažnjenička kolonija

“Kao Wagnerovo meso” priča je o dubokom nezadovoljstvu vojnika koje mobilizira Rusija da bi na ratištu služili kao topovsko meso. Dio vojnika se pobunio, bili su svjesni odgovornosti, nisu bježali od suda i kazne. Ali, niko od njih nije očekivao da će ih poslati u kažnjeničku koloniju iz koje mnoge nasilno vrate na front. Advokati to tumače kao otmicu.

Ruska vojska takve kolonije naziva “centrima za oporavak borbene gotovosti”. Meduzin tekst govori o takvom objektu, otkrivenom u blizini ukrajinskog grada Perevalska. Nanovo otkrivenom jer je početkom avgusta bio zatvoren, piše Meduza, a prenosi Jutarnji.

Na ruskom Dalekom istoku poziv za mobilizaciju stigao je i 37-godišnjem Fjodoru, koji je u jedinicu prebačen odmah, bez medicinskog pregleda. Njegova supruga tvrdi da nema tri prsta, a Fjodorova obuka trajala je dva-tri dana. Malo je pucao iz oružja, a onda je prebačen u Lugansk, gdje je rečeno da će mobilizirani Rusi čuvati osvojene teritorije.

Međutim, početkom oktobra jedinica je raspoređena oko grada Svatove koji se našao pod snažnim ukrajinskim pritiskom nakon munjevite operacije kojom su ruske snage izbačene iz Harkovske oblasti. Telefonom je ženi ispričao kako su bačeni na prvu liniju, pod stalnom su paljbom, niko im ne pruža podršku, pa je 16. oktobra njih deset odbilo sudjelovati u daljnjim borbenim djelovanjima.

Bacaju ih u podrume, jame

Zapovjednici su ih prvo pokušali nagovoriti da se vrate na bojno polje, a kad su odbili, prešli su na prijetnje koje su uključivale plaćenike iz Wagnera, da bi im konačno rekli da idu u “centar za oporavak”.

Mediazona, izvor koji je Meduza koristila za tekst, navodi riječi jednog od zatočenika: “Hranili su nas jednom dnevno. A bilo je dana kad hrane uopće nije bilo. Lična higijena nije bila moguća, nismo dobili baš nikakve potrepštine, spavali smo na metalnim krevetima bez posteljine, nismo mijenjali donje rublje. A ni metalnih kreveta nije bilo dovoljno pa su mnogi spavali na podu. Toalet je kanta. Koja se ne prazni često”, prenosi Jutarnji.

Zatočenici su tokom dana utovarali streljivo, a wagnerovci su ih stalno tjerali da se vrate na bojno polje u njihovim redovima. Neke od njih su na silu odvozili, a neke zaključavali u podrume, jame.

Fjodr je supruzi 25. oktobra rekao da je u kažnjeničkoj koloniji. Kažu im otvoreno “Bit ćeš Wagnerovo meso”, piše Meduza.

Najnovije vijesti

To Top