ISTAKNUTE VIJESTI

Majka i očuh godinama zlostavljali djevojčicu: Tukli je kaišom, morala čuvati mlađu braću…

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Općinsko državno tužilaštvo u Hrvatskoj podiglo je optužnicu protiv jedne Slavonke i njenog drugog supruga zbog povrede prava djeteta.

Par je godinama maltretirao djevojčicu koja je s majkom, očuhom, polubraćom i polusestrom živjela u Njemačkoj.

Zlostavljanje je trajalo od 2017. godine do juna 2021. sve dok je nije spasio njen otac.

Porodica je djevojčicu isključivala iz porodičnih aktivnosti kao što su odlazak na bazene i zoološki vrt te je ona morala ostajati sama kod kuće. Tokom cijelih dana prisiljavali da boravi u svojoj sobi i da bude sama dok su bili na okupu s drugom djecom.

Obraćali joj se sa “Marš u p…. m…, glupava si!”, “Ti ništa ne znaš!”. Slali su je da hoda pješke sama do škole koji put traje oko sat i po vremena dok bi se istovremeno polubrat vozio biciklom u školu. Ostavljali su joj na brigu mlađeg polubrata i mlađu polusestru kako bi oni mogli duže spavati, pa je tako prvookrivljena znala mlađe dijete u jutarnjim satima donijeti kćerki u sobu s pelenom i ostaviti ga radi presvlačenja i čuvanja a ona odlazila nastavljati spavati, pišu 24 sata.

Djevojčica se na kraju počela povjeravati svome ocu koji je sve prijavio Centru za socijalnu pomoć. Uspio je ostvariti da se preseli k njemu u Hrvatsku u dom gdje je živio sa svojom drugom kćerkom i drugom suprugom.

Djevojčica je istražiteljima ispričala kako ju je majka tukla. Ali, puno gori bio je očuh koju ju je jednom prilikom pogodio kantom i razrezao joj nos. Razlog za to bila je pojedena čokoladica zbog koje joj je naredio da legne na krevet, a potom je tukao kaišem.

Pri tome se umiješala majka pa je kaznu zamijenio klečanjem u uglu sobe s rukama na zatiljku. Kažnjavao ju je tako i što ju je vodio sa sobom na posao tokom noćnih smjena. Tjerao ju je da sjedi na stolici dok je on radio, nakon čega bi iscrpljena morala u školu, piše večernji list.

Prijetio bi joj batinama ako ne obavi kućanske poslove ili ako se ne pobrine za mlađu djecu. Kada je u školi priznala šta se događa, završila je u Domu za djecu. Tek kada su prošle godine došli u Hrvatsku, djevojčica je sve ispričala ocu.

Najnovije vijesti

To Top