ISTAKNUTE VIJESTI

Ukrajina planira evakuisati tri miliona stanovnika Kijeva ako grad ostane bez struje

Kijev (Foto: EPA-EFE)

Dok se bore da održe električnu mrežu teško oštećenu ruskim projektilima, zvaničnici u Kijevu kažu da su počeli planirati nekada nezamislivu mogućnost, potpuni nestanak struje koji bi zahtijevao evakuaciju otprilike tri miliona preostalih stanovnika.

Situacija je izuzetno loša, s obzirom da je 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture oštećeno ili uništeno. Općinski radnici postavljaju 1.000 skloništa za grijanje koja mogu poslužiti kao bunkeri dok inženjeri pokušavaju popraviti elektrane bez potrebne opreme, piše The New York Times.

Kako bi pokušali spriječiti potpuni pad mreže, ukrajinska nacionalna energetska kompanija saopštila je u subotu da će nastaviti sa stalnim isključenjima struje u sedam regija.

Ogroman pritisak na sposobnost Ukrajine da obezbjeđuje energiju rezultat je široko rasprostranjenog gađanja kritične energetske infrastrukture širom zemlje od strane ruskih snaga.

Šteta izazvana ruskim udarima nanijela je novu patnju ukrajinskim civilima i natjerala zvaničnike da računaju na mogućnost da bi daljnja šteta mogla učiniti da oni ne budu u mogućnosti da pružaju osnovne usluge.

“Razumijemo da ako Rusija nastavi sa takvim napadima, možemo izgubiti cijeli sistem električne energije”, rekao je Roman Tkachuk, direktor sigurnosti općinske vlade Kijeva.

Zvaničnicima u glavnom gradu je rečeno da će vjerovatno znati najmanje 12 sati unaprijed da je mreža na ivici kvara. Ako dođe do te tačke, rekao je Tkachuk, “počet ćemo obavještavati ljude i tražiti od njih da odu.”

“Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato trenutno Vlada i gradska uprava poduzimaju sve moguće mjere da zaštite naš sistem napajanja”, rekao je on.

Kako se zima približava, grad priprema skloništa za grijanje koja mogu zaštititi i civile od ruskih projektila. Većina je unutar obrazovnih ustanova, ali vlasti su zatražile da se njihove precizne lokacije ne prijavljuju kako ne bi postale lake mete.

Najnovije vijesti

To Top