BiH

Bosanac bio pod zaštitom opasnih kartela, a glavni u Evropi za nabavku kokaina

Bijeljinac Milivoj Todorović jedan je od najvećih igrača na tržištu kokaina u Evropi i glavni za uvoz ove droge iz Južne Amerike, piše Srpskainfo.

Izvor uključen u ovu istragu, rekao je da je Todorović važio za glavnu osobu kada je riječ o nabavci i proizvodnji kokaina i njenoj distribuciji u Evropi.

Sagovornikpojašnjava da je njegovu ulogu otkrila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske, a koja je zatim sa partnerskim organizacijama istraživala njegov identitet, način poslovanja, kao i to gdje boravi.

– Hapšenje Todoroviće izvršeno je zahvaljujući MUP Srpske i pomenute Uprave, a ovo jedan od najvećih ulova policija u Evropi, kada je u pitanju borba protiv trgovine kokainom – pojašnjava veoma dobro obaviješten izvor.

Takođe, utvrđeno je da je radio i u BiH, pa ga je to koštalo i slobode.

Ističe da su još prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS otkrili da postoji osoba koja je zadužena za nabavku kokaina u Evropi.

– Tokom akcije „Transporter“ kada su uhapšeni Bojan Cvijetić i njegova grupa, otkriveno je da postoji osoba na aplikaciji Skaj, a koja koristi nadimak „Mr. Si“. Utvrđeno je da je on sarađivao sa Cvijetićem, ali i sa Jelenkom Kneževićem, koji je takođe uhapšen u ovoj akciji. Oni su preko njega nabavljali kokain koji su dalje preprodavali – rekao je sagovornik.

Odmah se vidjelo da je riječ o velikom igraču, međutim niko nije znao ko se krije iza tog nadimka. Zbog čega je Uprava za organizovani i teški kriminalitet nastavila istragu i tragala za identitetom ovog dilera.

– Istragom su inspektori došli prvo do podataka da ova osoba boravi na području Holandije i Kolumbije, te da u obe države ima svoje ekipe koje su zadužene za drogu, ali i za novac od prodaje narkotika. Inspektori ove uprave su puna tri mjeseca bez prestanka radili na ovom slučaju i to je dalo rezultate, jer su ga uspjeli identifikovati

Nakon toga, oni su upoznali Europol o svojim rezultatima i uslijedio je veliki sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici policija iz 15 država.

MUP Srpske je na tom sastanku prezentovao svoja saznaja i Todorović je tada određen kao jedan od najvažnijih prioriteta i najtraženijih osoba na međunarodnom nivou.

– Nakon toga, Europol je u svojim bazama Skaja provjerio njegove kontakte, odnose i relacije i utvrđeno je da je među najvažnijim ljudima u organizaciji proizvodnje i transporta kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije – rekao je naš izvor.

On dodaje da je Todorović imao svoje ljude u svim većim lukama u Evropi i da je droga dolazila i iskrcavana bez većih problema.

– Koliko je bio jak govori i podatak da je drogu transportovao i preko nekih od najvećih aerodroma u Evropi, a gdje je imao svoje ljude koji su tu bili zaposleni kao osoblje – ekskluzivno otkriva naš izvor.

Dokaz o kakvom opasnom igraču je riječ, jeste i potvrda da je imao zaštitu od kartela „Medelin“, a koji je jedan od najzloglasnijih kartela a koji je osnovao čuveni Pablo Eskobar.

– Todorović je imao njihovu punu zaštitu, a time je dobio i brojne luke i radnike u tim lukama koji su drogu ubacivali i krili u brodove. Po turi je obično iz Južne Amerike u Evropu dovozio po čak tri do četiri tone kokaina – prepričava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima radilo se izuzetno velikoj organizaciji u kojoj je ogroman broj firmi bio uvezan.

– U njihovom sastavu su bile brojne firme širom svijeta. Tu su bila velika transportna preduzeća, IT kompanije, agencije za nekretnine i slično. Sve te firme imale su svoje legalne poslove, ali jedan dio je bio namijenjen i isključivo se bavio poslovima oko droge – ističe izvor Srpskainfo.

Dodaje da je Todorović bio u i samom vrhu Škaljarskog klana, ali i da je odlazio u džungle u Južnu Ameriku gdje je nadgledao proizvodnju i kvalitet kokaina.

– Uhapšen je zahvaljujući predanom radom MUP Srpske i Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a njegovim hapšenje zadat je ogroman udarac trgovcima narkotika u cijeloj Evropi – poručio je sagovornik Srpskainfo.

(Izvor: Srpskainfo)

Najnovije vijesti

To Top