BiH

(VIDEO) Smijenjen policijski komesar USK-a, novog nema ko da imenuje

Vlada Unsko-sanskog kantona razriješila je dužnosti Muju Koričića, dosadašnjeg policijskog komesara kojem je mandat istekao. Ko će doći na njegovo mjesto trenutno nije poznato, jer novog komesara nema ko da imenuje.

Procedura izbora i imenovanja prvog čovjeka policije Unsko-sanskog kantona i dalje je na čekanju. Razlog je nefunkcionisanje Nezavisnog odbora kojem je, kao i komesaru, mandat istekao. I uz sve to broji tek tri člana, što nije dovoljno da može zasjedati, a kamoli donositi ovako važne odluke.

“Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima i poslovniku, uređena je obaveza članova Nezavisnog odbora da obavljaju svoje dužnosti sve do imenovanja novog saziva. Međutim, ovdje se radi o tome da, uz mene kao predsjedavajuću, postoje samo dva člana koja bi mogla sudjelovati u održavanju sedmice. Razlog je što su četiri člana podnijela ostavku”, navodi Ajna Jodanović, predsjedavajuća Nezavisnog odbora.

Rješenje, prema tome, može donijeti samo novi saziv kantonalne Skupštine izborom novih članova Nezavisnog odbora. Do blokade rada policije svejedno neće doći u narednom periodu, jer je zakon predvidio ko i kako mijenja policijskog komesara.

“Tu poziciju obnaša načelnik uniformisane policije. Ako je on odsutan ili ako ta pozicija nije popunjena, onda načelnik ESKP-a, a to je trenutno Jusuf Mešić koji prema tome obnaša sada dužnost komesara. U narednom periodu neće doći do blokade u smislu uniformisane policije”, kaže ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Problem s izborom komesara samo je jedan u nizu budući da trenutno u Unsko-sanskom kantonu nedostaje gotovo 200 policijskih službenika. Određeni broj kadeta nalazi se već na obuci u Sarajevu, no pitanje da li su oni dostatni.

“Ovaj naredni period koji je pred nama će dodatno usložniti situaciju, jer ogroman broj policijskih službenika odlazi u penziju. Već od naredne godine pojavit će se ogroman odliv. Do 2026. će svi ovi koji su zasnovali radni odnos nakon ratnih dešavanja idu u penziju, a to je blizu 50 posto uposlenih u MUP-u”, ističe Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Iza policije u Unsko-sanskom kantonu je dinamičan period u prethodne tri godine. Iako nedovoljno popunjeni, uspješno su iznijeli teret migrantske krize, a upravo je ona i obilježila prethodni mandat dosadašnjeg komesara, navodi BHRT.

Najnovije vijesti

To Top