ISTAKNUTE VIJESTI

Emotivni prizori ulaska ukrajinskih vojnika u oslobođeni grad: Suze, zagrljaji i nada

General Valerij Žaluzni, komandant ukrajinske vojske, danas je na Telegramu objavio da je ukrajinska vojska napredovala u dva smjera na južnom ratištu, koje uključuje regije Herson i Mikolajiv, i to za sedam kilometara te da je oslobodila 12 naselja.

Ne možemo ni potvrditi ni zanijekati takozvano povlačenje ruskih okupacijskih snaga u Hersonu. Nastavljamo s ofanzivnim operacijama u skladu sa svojim planom – rekao je Žaluzni.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jučer je, podsjetimo, u razgovoru sa Sergejem Surovikinom, komandantom ruskih snaga u Ukrajini, naredio povlačenje ruske vojske iz Hersona. Ukrajina je i dalje skeptična prema toj naredbi te smatra da se možda radi o zamci.

Ukrajinske trupe danas su ušle u grad Kiselivku u Hersonskoj oblasti, koji je bio pod ruskom okupacijom, prema videu na društvenim mrežama koji je geolocirao CNN.

Kiselivka je naša – kaže jedan vojnik u videu.

Ulazimo. Neprijatelj je upravo pobjegao. Slava Ukrajini!

Videozapisi prikazuju vojnike iz ukrajinske 28. brigade kako poziraju ispred znakova grada.

Kiselivka je oko 15 kilometara sjeverozapadno od grada Hersona, uz glavnu cestu iz Mikolajiva, koji drže Ukrajinci.

Glavni komandant ukrajinske vojske rekao je da Rusiji “nije preostala druga opcija nego pribjeći bijegu” u regiji Herson.

Iza takozvane geste dobre volje neprijatelja stoje značajni napori naše vojske – rekao je Valerij Zalužni na Twitteru.
Kao što se neprijatelj povukao iz Kijeva i Harkivske oblasti, napustio Zmijski otok, vjerovatno je povlačenje iz Hersona rezultat naših aktivnih operacija.
Samo proteklog dana Zalužni je rekao da je Ukrajina oslobodila stotine četvornih kilometara teritorija u prodoru prema okupiranom gradu Hersonu.

Izrazio je skepticizam da će se Rusija dobrovoljno povući iz cijele regije Herson zapadno od rijeke Dnjepar.

 

Najnovije vijesti

To Top