Plus

Elon Musk radnicima rekao da nije isključena mogućnost bankrota Twittera

Foto: Shutterstock

Elon Musk je ušao u treću sedmicu vlasništva nad Twitterom, ali je nakon masovnih otpuštanja naslutio radnicima delikatnu finansijsku situaciju u kojoj se društvena mreža nalazi. U međuvremenu kompaniju je napustio niz stručnjaka za privatnost i sigurnost.

Yoel Roth, voditelj sigurnosti i integriteta koji je bio imenovan da javno govori o zabrinutostima oglašivača i korisnika o platformi, navodno je posljednji koji je napustio kompaniju.

Odlasci su počeli istog dana kada se Elon Musk prvi put obratio zaposlenicima, rekavši da “bankrot nije isključen”, prema više izvještaja.

Dan je započeo ostavkom troje najviših sigurnosnih stručnjaka, glavnog službenika za informacijsku sigurnost Lea Kissnera, glavnog službenika za privatnost Damiena Kierana i glavne službenice za usklađenost Marianne Fogarty, što je izazvalo upozorenja Savezne komisije za trgovinu (FTC). (Twitter je postigao nagodbu oko pitanja privatnosti s FTC-om u maju.) Nakon tih odlazaka, Roth i Twitterov voditelj rješenja za klijente, Robin Wheeler, također su napustili kompaniju.

U e-mailu zaposlenicima i na naknadnom sastanku osoblja, Musk nije učinio mnogo da probudi povjerenje u budućnost kompanije. On je opisao užasne ekonomske okolnosti u kojima se kompanija nalazi i koliko vjeruje da je njezina pretplatnička usluga, Twitter Blue, važna za njezinu budućnost.

“Bez značajnog prihoda od pretplata, postoji dobra šansa da Twitter neće preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu”, rekao je Musk u e-mailu. “Trebamo otprilike da polovina našeg prihoda bude od pretplata.”

Muskov dopis i sastanak osoblja odjeknuo je u razgovoru uživo u srijedu u kojem je Musk pokušao ublažiti zabrinutost velikih oglašivača i dao svoje najopsežnije javne komentare o smjeru Twittera otkako je zaključio ugovor vrijedan 44 milijarde dolara za kupnju platforme krajem prošlog mjeseca i smijenio njeno rukovodstvo.

Odlasci povećavaju probleme koji muče Twitter od kako ga je Musk kupio. Muskovo preuzimanje i posljedično zbunjujuće kretanje proizvoda i politika moderiranja sadržaja naveli su mnoge brendove, uključujući General Mills, da pauziraju reklamiranje na Twitter, razvoj događaja koji je milijarder pokušao ispraviti u govoru na live streamu za oglašivače. Dvojac koji je vodio live stream, Roth i Wheeler, obojica su napustili kompaniju.

“Dakle, dvoje ljudi koje je Elon naveo da razgovaraju s oglašivačima u pokušaju da ih uvjere da nastave partnerstvo s kompanijom jednostavno su odustali”, tvitao je Rashad Robinson, predsjednik Color of Change. “Kompanije koje u ovom trenutku ostanu s Twitterom bit će vezane uz ove opasne i nepredvidljive promjene politike.”

Kompanijin pretplatnički proizvod Twitter Blue, koji je lansiran u srijedu i omogućuje korisnicima kupnju plave kvačice za osam dolara, već je rezultirao da lažni profili budu verifikovani.

Neke grupe za građanska prava zabrinute su da bi nedostatak jasnoće u politici moderiranja sadržaja i nesputana mogućnost kupnje plave kvačice mogli dovesti, ako već nisu, do širenja govora mržnje i dezinformacija. Pozvali su više brendova da pauziraju svoje reklame na platformi, piše Guradian.

Najnovije vijesti

To Top