Sport

Visok je 246 cm, ima 140 kilograma i stopalo od 39 cm. Sinoć je porazio BiH

Foto: Screenshot

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u finalu je Svjetskog prvenstva igranom na sarajevskoj Ilidži od Irana poražena rezultatom 3:0 (26:24, 32:30, 25:12). Riječ je o dvije najdominantnije sile u tom sportu, koje su međusobno igrale četiri od posljednjih pet finala svjetskih prvenstava.

Iranu je ovo osmo zlato, dok ih Bosna i Hercegovina ima tri, uz tri srebra i jednu broncu. Susjedna država je i rekordnih deset puta bila prvak Europe. Ipak, protiv Iranaca nije išlo, a glavni krivac za poraz BiH je iranski div Morteza Mehrzad, najdominantniji igrač u povijesti ove igre.

Div iz Irana je drugi najviši čovjek na svijetu
Mehrzad ima 35 godina, a s 246 centimetara visine je trenutno drugi najviši čovjek na svijetu, odmah iza Sultana Kösena iz Turske (251 cm). Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svijetu, dugačko 39 centimetara.

Kao tinejdžeru dijagnosticirana mu je akromegalija. Riječ je o hormonalnom poremećaju zbog kojeg mu ubrzano rastu ekstremiteti te lice. Kao tinejdžer je doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve.

Navodi kako je uslijed svih tih problema upao u duboku depresiju, a izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova.

 

Najnovije vijesti

To Top